Home » D:News » Motivul pentru care iluştrii români din Silicon Valley au o problemă de inovare – FOTO

Motivul pentru care iluştrii români din Silicon Valley au o problemă de inovare – FOTO

Publicat: 31.05.2016
”România are mai mulţi ingineri IT pe cap de locuitor decât SUA, India, China sau Rusia”, notează site-ul Forbes.com.

De-a lungul ultimilor ani, acest sector a crescut impresionant. Invest România, un site guvernamental, susţine că are în prezent o creştere de 9%, iar previziunile spun că creşterile vor ajunge până la 4.5 miliarde de dolari până în 2020.

”Dar, în timp ce ţara inundă în ingineri, iar creşterea sectorului este puternică, ceea ce lipseşte sunt inovatorii şi oamenii ce produc”, citează Forbes. Există mai multe opinii despre ce se întâmplă în industria românească. Unii zic că România are o mulţime de dezvoltatori tehnici buni, dar se luptă pentru a produce un start-up-perturbator.

„În opinia noastră, motivul pentru care România nu are ”oameni de produs” sau inovatori are de a face cu un sentiment naţional de aversiune faţă de risc. Spre deosebire de Silicon Valley din Londra, specialiştii din România sunt încurajaţi mai degrabă să rămână la ceea ce este actuamente un produsul sau o soluţie decât să exploreze gândirea laterală”, afirmă Marius Gaină, care lucrează pentru un site de jocuri de noroc, GoWild.

”Câteva decenii de comunism au lăsat amprenta asupra spiritului competitiv sau capitalist, care ar permite în mod natural un start-up”, notează publicaţia Forbes.

Potrivit celor de la Forbes, sistemul de învăţământ al ţării este, de asemenea, citat ca un factor care contribuie la situaţia existentă. Stilul favorizat de sistemul educaţional românesc este memorarea unei serii de fapte, în timp ce gândirea creativă, critică sau laterală nu beneficiază de asemenea atenţie, mai scrie publicaţia americană.

Printre alţi factori enumeraţi de publicaţia străină se numără şi teama naţională de eşec, lipsa accesului la finanţare, lipsa de marketeri buni şi o lipsă de analişti de afaceri cu cunoştinţe adecvate pentru a ghida un start-up pe o piaţă.

„Eu cred că cei mai mulţi dintre dezvoltatorii buni lucrează în corporaţii şi companii mari pentru externalizarea soluţiilor IT pentru terţi. Ei fac un compromis între fiecare zi pentru un salariu decent, fără teama de ziua de mâine”, a menţionat Ionuţ Alexandru, fondatorul companiei hardware VisionBot.

În jur de 90% din specialiştii sectorul IT din România muncesc pentru companiile străine. Deşi acest lucru este benefic pentru economia ţării, acest fapt nu poate contribui la inovare şi dezvoltare.

”Pe scurt, România luptă acum să treacă de la outsourcing la inovare”, notează forbes.com

Romanian Startups, un grup online de peste 13.000 de lucrători în IT, antreprenori şi jurnalişti tehnici au realizat un sondaj prin care să observe dacă România are o problemă în domeniul inovării. Din 255 de respondenţi la sondaj, 202 au fost de acord că problema este reală.

Un alt raport despre piaţă, Brainspotting a relevat faptul că 53% dintre muncitorii IT din Romania aleg angajatorii lor după pachetul salarial şi beneficii; în timp ce 12% favorizează un mediu de lucru creativ şi dinamic.

„Cred că românii trebuie să fie mai optimişti în demararea unor proiecte inovatoare. Aceştia ar trebui să fie mai deschişi pentru a discuta idei, nu să le ţină în secret.l Pot să înţeleg de ce ei ţin în secret o idee, în cazul României, oamenii sunt reticenţi în a împărtăşi idei. Sunt diferite motive: frica oamenilor de furtul intelectual este principalul lucru, teama de ridicol este al doilea. Dar ei trebuie să spargă acest zid”, a declarat Mircea Goia, proprietarul site-ului Romanian Startups.

România a fost lentă în tranziţia de la comunism la capitalism, iar sectorul său de tehnologie, din nenumarate motive, pare să sufere o soartă similară, este concluzia celor de la Forbes.com

Sursa: Forbes

Vă recomandăm şi aceste articole: 

 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase