Home » D:News » Simptomele ADHD-ului la copii nu ar trebui ignorate, avertizează psihologii

Simptomele ADHD-ului la copii nu ar trebui ignorate, avertizează psihologii

Simptomele ADHD-ului la copii nu ar trebui ignorate, avertizează psihologii
Publicat: 05.10.2016
Tot mai mulţi copii sunt diagnosticaţi cu ADHD, tulburarea hiperkinetică de atenţie, remarcă psihologii.
Neatenţia, hiperactivitatea şi impulsivitatea sunt simptome care apar înainte de vârsta de 7 ani şi care îi împiedică, deseori, pe cei mici să se integreze şi să facă faţă sarcinilor de la şcoală.
 
“Copiii cu ADHD sunt neastâmpăraţi, nu-şi găsesc locul pe scaun, aleargă şi se caţără peste tot. Ei manifestă dificultăţi în efectuarea unor sarcini, sunt uşor distraşi de stimuli irelevanţi. În plus, pot fi impulsivi atât verbal, cât şi în gesturi, nu au răbdare să-şi aştepte rândul într-o situaţie sau joc de grup şi vorbesc fără să fie întrebaţi în timpul orelor de şcoală. De asemenea, întrerup adulţii când vorbesc, nu se pot concentra să-şi facă temele, vorbesc excesiv de mult, indiferent de cadrul social. O altă problemă este că se plictisesc foarte repede dacă nu sunt angrenaţi în activităţi care le fac plăcere”, descrie comportamentul copiilor cu ADHD psihologul centrului Infant Kineto Clinic, Luminiţa Preduca.
 
Multe dintre aceste comportamente le au şi copiii perfect sănătoşi. De aceea, diagnosticul de ADHD poate fi pus doar după o perioadă de observare atentă a copilului, simultan cu obţinerea unor informaţii din istoria de viaţă a acestuia. ADHD poate avea cauze multiple care includ moştenirea genetică, mediul familial dezorganizat, problemele mamei la naştere, dar şi anumite tulburări ale unor procese neurochimice de la nivelul creierului.
 
În plus, studii recente au demonstrat că o dietă dezechilibrată în timpul sarcinii, cu multe grăsimi şi zaharuri, creşte riscul de ADHD la viitorul bebeluş.
 
“Diagnosticarea sindromului ADHD se face printr-o evaluare pluridisciplinară de specialişti în domeniu: medici psihiatri, psihologi, pediatri specializaţi pe probleme de comportament de dezvoltare şi neurologi. Terapia vizează dezvoltarea abilităţilor de organizare şi planificare, menţinerea sub control a simptomelor dominante, managementul furiei şi integrarea copilului în mediul social”, afirmă specialista.
 
În plus, experţii recomandă psihoterapia şi, în anumite cazuri, tratamentul medicamentos. Acestea pot atenua simptomele şi le pot permite părinţilor să le stabilească micuţilor cu ADHD o rutină care să-i ajute să-şi depăşească problemele. De mare folos sunt hobbyurile şi sportul. În plus, părinţii trebuie să evite critica excesivă a copiilor şi trebuie să le ofere cât mai multă dragoste. 
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase