Home » D:News » De ce multe femei ”paralizează” în timpul unei hărţuiri sexuale?

De ce multe femei ”paralizează” în timpul unei hărţuiri sexuale?

De ce multe femei ”paralizează” în timpul unei hărţuiri sexuale?
Publicat: 10.06.2017
Mulţi se gândesc că în timpul unui viol victima ar putea să lupte. Totuşi, conform unui nou studiu din Suedia, victimele trec într-o reacţie defensivă a sistemului nervos care le face paralizate. Studiul este important în cazurile legale unde urmele unui viol nu se pot observa din cauza lipselor urmelor care să indice faptul că victima s-a luptat şi, de asemenea, este important în terapia femeilor.

Acest răspuns, numit „imobilitate tonică”, este normal atunci când se experimentează frica extremă. La alte specii, acest răspuns este echivalentul comportamentului prin care animalele se prefac moarte, scrie Live Science.

Deşi se cunosc foarte puţine despre acest fenomen la oameni, a fost descris ca o imobilitate similară cu starea catatonică, în care o persoană nu se poate mişca, nu poate vorbi şi nu răspunde stimulilor externi.

În noul studiu publicat în jurnalul Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica, cercetătorii au chestionat femeile care au trecut prin această experienţă şi au descoperit că 7 din 10 au semnalat o imobilitate „semnificativă” în timpul atacului.

Aşadar, studiul „arată că imobilitatea este mult mai des întâlnită decât s-a descris anterior”, conform autoarei studiului Anna Möller. Aceasta adaugă şi că „informaţia este utilă atât în situaţiile legale, cât şi în terapia victimelor”.

În situaţiile legale, judecătorii pot revoca un caz de hărţuire sexuală dacă victima sau atacatorul nu prezintă urme fizice care să indice că victima s-a luptat.

Studiul a implicat aproape 300 de femei care au raportat un viol în perioada februarie 2009 – decembrie 2011. De asemenea, victimele au fost chestionate şi în privinţa existenţei stresului post-traumatic, descoperind că există o asociere între paralizia temporară şi stresul post-traumatic.  Femeile care au experimentat imobilitate au fost de două ori mai predispuse la apariţia traumelor şi de 3,4 ori mai predispuse la apariţia depresiei severe.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Germanii au inventat centura de castitate a secolului XXI care le protejează pe femei de viol. ,,Suntem foarte mândri de ei”. Lenjeria intimă a provocat, însă, multe controverse

Lorzii feudali aveau prin lege dreptul de a viola nevestele ţăranilor. Mit sau realitate?

Regizorul Bernardo Bertolucci despre scena de viol din filmul „Ultimul tango la Paris”, care ar fi fost reală: „Actriţa ştia. A citit scenariul… Am folosit unt”

Limita dintre atracţie şi violul conjugal. „Unii consideră că este un drept, că celălalt are o îndatorire”

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase