Home » D:News » Cum se poate schimba lumea dacă China devine cea mai mare superputere

Cum se poate schimba lumea dacă China devine cea mai mare superputere

Cum se poate schimba lumea dacă China devine cea mai mare superputere
Publicat: 14.07.2018
Preşedintele chinez Xi Jinping a anunţat recent că doreşte ca ţara sa să devină cea mai mare forţă din lume până în 2050. Dacă acest lucru se va întâmpla, lumea va fi schimbată radical faţă de cum o cunoaştem acum. Deşi este un exerciţiu de imaginaţie pentru un viitor îndepărtat, unele aspecte pot fi intuite, într-o anumită măsură, chiar şi în prezent.

China şi Statele Unite pot intra în război

Cel mai evident aspect este că SUA nu va renunţa la primul loc fără luptă. În istorie, nu s-a întâmplat până acum ca o putere să predea ştafeta într-un mod paşnic, fără să existe tulburări; fie că va fi vorba de conflicte interne, un alt război rece sau de un război în adevăratul sens al cuvântului, tensiunile care indică posibilitatea unui punct culminant sunt peste tot, de la lupte politice, măsuri comerciale, tarife şi alte metode de a împiedica cealaltă ţară să se dezvolte.

Europa va trece printr-o criză de proporţii

Dacă China capătă putere, atunci partenerii şi investitorii vor fi atraşi mai degrabă de Orientul îndepărtat şi nu de Occident. De asemenea, parteneriatul (economic şi militar) cu SUA va slăbi, ceea ce va face ţările europene vulnerabile, potrivit Listverse.

Dolarul american se va prăbuşi

În prezent, Statele Unite se află într-un loc bun pentru că moneda sa este folosită în majoritatea schimburilor comerciale. Totuşi, China doreşte să înlocuiască dolarul cu yuanul ca standard pentru comerţul internaţional şi, dacă reuşesc, SUA va fi lovită din plin.

Poliţia lumii nu va mai exista

Cel puţin în prezent, China nu are nicio intenţie să intervină militar; desigur lucrurile se pot schimba. Acest lucru are sens întrucât chinezii nu doresc să înlăture tirani (nepăsându-le de democraţie), neavând nicio problemă să finanţeze ţările subdezvoltate din Africa care au la conducere dictatori.

Japonia ar putea rămâne izolată

Chinezii nu au uitat de atrocităţile comise de japonezi, iar aceştia din urmă nu şi-au cerut scuze cum se cuvine pentru ele, cel puţin în concepţia Chinei. Atrocităţile japoneze încă joacă un rol important în propaganda chineză.

Pe măsură ce influenţa Chinei va creşte, oficialii acestei ţări vor căuta probabil să izoleze Japonia.

Unele părţi ale istoriei ar putea fi rescrise

Partidul comunist din China şi-a anunţat intenţia de a rescrie istoria. Într-un discurs, preşedintele Xi Jinping a spus că doreşte să îmbunătăţească „comunicarea internaţională” pentru a prezenta „o imagine adevărată şi multidimensională a Chinei”.

China este determinată să modifice ceea ce sunt considerate „neînţelegerile occidentale” ale istoriei. Unul dintre elementele principale este de a schimba imaginea lui Mao pentru ca lumea să-l accepte ca un lider înţelept şi influent şi probabil să înlăture ideea că masacrul din Piaţa Tiananmen a fost o nedreptate.

De asemenea, influenţa în cultura şi în învăţământul altor ţări ar creşte, ceea ce poate duce la cursuri aprobate/sugerate de statul chinez şi filme de propagandă chineză. Astfel că, în loc de eroul american care salvează lumea, vom avea eroul chinez.

Dacă acest lucru va avea loc, rămâne de văzut cât va rezona occidentalul cu o cultură străină impusă.

Taiwan va fi invadat

China doreşte cu tot dinadinsul ca Taiwan să revină sub controlul chinez, iar odată cu ridicarea la putere a Chinei, este aproape imposibil de crezut că Taiwanul va rămâne un stat independent.

Un ministru de la ambasada chineză din Washington a făcut clar că „ziua în care o navă americană va ajunge în Kaohsiung este ziua în care armata noastră va unifica Taiwanul cu ajutorul forţei militare”.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

China se pregăteşte de război. Preşedintele chinez: ”personalul militar nu ar trebui să se teamă de greutăţi sau de moarte”

China şi-a atins ţinta în ceea ce priveşte reducerea emisiilor de carbon cu trei ani mai devreme

Am intrat într-o nouă eră ştiinţifică: China a depăşit Statele Unite într-un anumit domeniu

Povestea celui mai bogat om din China. Vrea să-şi găsească moştenitor, dar nimeni nu vrea averea lui

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase