Home » D:News » Sunt albastre sau mov? Iluzia optică ce îţi arată cât de uşor îţi poate fi schimbată percepţia – FOTO

Sunt albastre sau mov? Iluzia optică ce îţi arată cât de uşor îţi poate fi schimbată percepţia – FOTO

Publicat: 13.07.2018
O nouă iluzie optică dezvăluie cât de uşor poate fi schimbată percepţia culorilor. Iluzia creată de cercetătorii din cadrul Universităţii Harvard este compusă din 1.000 de puncte diferite care au diferite nuanţe, de la albastru deschis la mov.

În timpul testelor, punctele pe care voluntarii le-au identificat anterior ca fiind mov le vedeau albastre. Conform Mail Online, acest lucru are loc deoarece creierul uman nu ia decizii pe baza unei reguli, ci a contextului. 

Participanţii din cadrul studiului au fost studenţi din cadrul universităţii şi au luat parte la peste 1.000 de teste ce implicau modelul cu puncte. Fiecare punct are aceeaşi mărime, iar culorile variază de la „albastru” la „mov”, conform cercetătorilor. 

Sursa: captură Youtube/Science Magazine

Pentru primele 200 de teste, participanţilor le-a fost prezentat un număr egal de puncte albastre şi mov. Însă în celelalte 800 de teste, cercetătorii au scăzut numărul punctelor albastre până când au rămas doar nuanţe de mov. Deşi te-ai aştepta ca numărul punctelor albastre identificate de participanţi să scadă, în timp ce dispăreau din model, rezultatele arată că nu s-a întâmplat acest lucru. De fapt numărul a rămas relativ constant, deşi cercetătorii le-au spus voluntarilor că numărul punctelor poate varia. 

Sursa: captură Youtube/Science Magazine

În ultimele 200 de teste, participanţii au văzut punctele identificate anterior ca mov, albastre, conceptul culorii fiind practic modificat. „Atunci când prezenţa punctelor albastre a scăzut, conceptul de albastru al participanţilor a crescut pentru a include punctele pe care anterior le-a exclus”, a declarat David E. Levari din cadrul Universităţii Harvard. 

În ultimele teste, specialiştii au oferit 10 dolari fiecărei persoane care îşi putea păstra decizia privind culoarea constantă. În ciuda recompensei, diferenţele au continuat să apară. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase