Home » D:News » Record îngrijorător de temperatură în Cercul Polar Arctic. 38 de grade Celsius au fost înregistrate în Verkhoyansk

Record îngrijorător de temperatură în Cercul Polar Arctic. 38 de grade Celsius au fost înregistrate în Verkhoyansk

Publicat: 24.06.2020

Un record alarmant de temperatură ar fi fost atins în Siberia. La data de 20 iunie, orașul Verkhoyansk, situat deasupra Cercului Polar, ar fi înregistrat 38 de grade Celsius, pentru prima oară in istorie.

GALERIE FOTO

Dacă informația va fi confirmată oficial, vechiul record de 37,3 grade Celsius înregistrat în 1988 va fi depășit. Temperaturile în orașul siberian Verkhoyansk au început să fie monitorizate în 1885.

Orașul are o populație de aproape 1.300 și este situat la aproximativ 4.800 de kilometri la est de Moscova. Verkhoyansk are cele mai extreme variații de temperatură de pe Terra, astfel că iarna termometrele ating -49 de grade Celsius. Însă, sâmbătă, stațiile meteo din zonă au raportat un nou record de 38 de grade Celsius. De asemenea, în următoarea zi, stațiile meteorologice au înregistrat 35,2 grade Celsius, dovedind că valorile înregistrate cu o zi în urmă nu au fost greșite.

Record îngrijorător într-un oraș deasupra Cercului Polar Arctic

Temperaturile ridicate din vara aceasta în Arctica au afectat deja regiunea. Incendiile de vegetație au fost scăpate de sub control, 31 de incendii devastând momentan peste 350.000 de hectare de pădure în Republica Sakha, regiunea care cuprinde și orașul Verkhoyansk.

Recent, oficialii ruși au dat vina pe topirea permafrostului pentru o scurgere de aproape 20.000 de tone de motorină într-un râu din Cercul Polar Arctic.

Incidentul a avut loc după ce un rezervor de la o centrală electrică din apropiere de orașul siberian Norilsk s-a spart. Comitetul de Investigații din Rusia a deschis trei anchete penale în urma incidentului. Conducerea centralei ar fi așteptat două zile înainte să informeze autoritățile de la Moscova despre dezastru.

Efectele încălzirii globale provocate de omenire

Deși este remarcabil, recordul de temperatură din Siberia este foarte trist, scrie Science Alert.

În ultimii ani, media de temperatură din Arctica a crescut într-un ritm mai mai rapid decât în orice alt loc din lume. Acest fenomen a apărut în mare parte în urma topirii gheții cauzate de încălzirea globală, care la rândul său este provocată de oameni.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Tone de motorină se îndreaptă spre ocean. Sateliții europeni au surprins amploarea dezastrului ecologic din Cercul Polar Arctic

Temperaturi RECORD înregistrate în multe părţi ale planetei. În loc de 10 grade, în Siberia sunt 32

Acesta este satul cu cele mai scăzute temperaturi de pe Pământ. Un termometru digital instalat recent a înregistrat temperatura record de -62 de grade Celsius. Imediat aparatul s-a stricat

Australia a înregistrat cea mai călduroasă zi din istorie

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase