Home » D:News » Noi reconsiderari asupra momentului disparitiei dinozaurilor

Noi reconsiderari asupra momentului disparitiei dinozaurilor

Noi reconsiderari asupra momentului disparitiei dinozaurilor
Publicat: 05.05.2008
Cercetatorii de la Universitatea din Berkeley, California si de la Centrul de Geocronologie Aplicata din Berkeley au reusit sa dateze anumite date cheie legate de momentul extinctiei dinozaurilor, datorita unei tehnologii caracteristice datarii straturilor de roca.

Metoda datarii cu argon dublu a fost folosita pe scara larga pentru a determina cat mai exact varsta la care s-au format straturile de roca vechi de sute de milioane de ani. Aceasta metoda are totusi o eroare de 2,5 % in medie.  Paul Renne, directorul Centrului de Geocronologie Aplicata din Berkeley si echipa sa de cercetatori au reusit sa optimizeze metoda datarii cu dublu argon pana la eroarea de 0,25 %,  reusind astfel sa obtina datari mai exacte decat cele realizate cu celebra metoda Carbon 14.
Noua metoda ofera date mult mai precise despre evenimentele geologice majore responsabile de extinctia dinozaurilor, cum sunt marile eruptii vulcanice si cutremurele inregistrate la sfarstul Cretacicului si inceputul perioadei Tertiare.

Conform concluziilor echipei de cercetatori, cea mai buna datare pentru sfarsitul Cretacicului si inceputul Tertiarului a fost stabilita la aproximativ 65-95 milioane de ani, cu o marja de eroare de doar 40 000 de ani.
“Importanta metodei de datare cu dublu argon este data de faptul ca, pana in prezent, este cea mai buna metoda de a masura aproape toata istoria Terrei. Cu ajutorul ei putem recalcula cu precizie datele de aproximativ 6 milioane de ani, cu o eroare de doar cateva sute de ani”, declara profesorul Paul Renne.

“Suntem deplin increzatori asupra datelor oferite de aceasta metoda in ceea ce priveste marile intrebari legate de extinctia dinozaurilo, putand afla mai multe despre impactul asteroidului de la sfarsitul Cretacicului si efectele sale multiple”, afirma Klaudia Kuiper, cercetator in cadrul Universitatii din Amsterdam. 

Sursa: Science Daily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase