Home » D:News » Dinozaur pasare descoperit in China

Dinozaur pasare descoperit in China

Dinozaur pasare descoperit in China
Publicat: 07.05.2008
Fosilele unei noi specii de dinosaur-pasare au fost descoperite in China, anunta cercetatorii de la Institutul de Paleontologie a Vertebratelor si de Paleoantropologie din Beijing.

Animalul, in varsta de 131 de milioane de ani, reprezinta una dintre cele mai vechi vertebrate asemanatoare pasarilor, descoperite vreodata. Acesta este  intrecut doar de Archaeopteryx, a carui venerabila varsta este de 150 de milioane de ani. Denumita  Eoconfuciusornis zhengi (Pasarea lui Confucius), noua specie reprezinta o noua piesa in puzzle-ul evolutiei formelor de viata de la Archaeopteryx la pasarile din ziua de astazi, declara Zhou Zhong-He, unul dintre coautorii raportului.

Specimenul s-a prabusit intr-un lac, acum circa 131 de milioane de ani, acolo unde a fost acoperit de sedimente si unde s-a conservat in nisipul pietrificat. “Eoconfuciusornis zhengi prezinta aripi perfect dezvoltate, precum si pene lungi si simetrice ale cozii, caracteristici ce demostreaza faptul ca animalul era exceptional adaptat pentru zbor”, subliniaza profesorul Zhang Fucheng, unul dintre autorii studiului publicat in revista de specialitate Science in China.

Pasarea preistorica dezvoltase un sistem osos si o structura musculara  care ii permiteau o putere de zbor si o manevrabilitate cu mult sporita fata de Archaeopteryx, mentioneaza Zhou Zhong-He. Totodata, Eoconfuciusornis era capabil sa se catere in copaci, multumita ghearelor proeminente, dar si sa planeaze deasupra lacurilor in cautarea pestelui.

Anul acesta, cercetatorii chinezi au descoperit un nou specimen de Pterozaur pitic, in acelasi sit arheologic in care a fost descoperit si Eoconfuciusornis.

Sursa: National Geographic

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase