Home » D:News » Biblie antica, publicata in format digital

Biblie antica, publicata in format digital

Biblie antica, publicata in format digital
Publicat: 23.07.2008
Cea mai veche editie a Noului Testament, o versiune datand din secolul IV, va fi refacuta online dupa fragmentele depozitate in muzeele din mai multe tari ale lumii, anunta FoxNews.

Initiativa apartine Bibliotecii Britanice care, astfel, incearca readucerea intr-un singur volum a textului botezat Codex Sinaiticus, dupa ce fragmente ale acestuia, aflate in Germania, Rusia, Marea Britanie si Egipt, vor fi refacute digital .

„Extrem de putini oameni au avut oportunitatea de a vedea mai mult de cateva pagini ale Codexului. Publicarea acestuia pe internet va da oricarei persoane accesul la aceasta comoara unica”, declara Scot McKendrick, unul dintre initiatorii proiectului.

Codex Sinaiticus a fost descoperit in secolul XIX, la manastirea Sfanta Ecaterina, de pe Muntele Sinai, de catre teologul german Constantine Tischendorf. Manuscrisul a disparut in mod misterios, la scurt timp dupa descoperire, pentru a fi regasit in Rusia peste numai cativa ani. Biblioteca Britanica a reusit sa achizioneze 347 de pagini, in schimbul unei mari sume de bani, de la autoritatile sovietice, in 1933. Alte 34 de pagini au ajuns in Universitatea din Leipzig, Germania, in timp ce 6 fragmente se afla inca in Biblioteca Nationala a Rusiei. In 1975, preotii egipteni au declarat ca au reusit sa ascunda alte 12 pagini si circa 40 de fragmente de text in manastirea Sf. Ecaterina.

Textul integral va fi publicat pana in iulie 2009, si va putea fi accesat gratuit, alaturi de traduceri, transcrieri si explicatii ale lingvistilor si teologilor din toata lumea.

Sursa: FoxNews

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase