Home » D:News » Varsta reala a monumentului Stonehenge – 4.300 de ani

Varsta reala a monumentului Stonehenge – 4.300 de ani

Varsta reala a monumentului Stonehenge – 4.300 de ani
Publicat: 23.09.2008
Conform unui anunt lansat ieri de arheologi, Stonehenge ar fi indeplinit rolul unui centru de vindecare din Marea Britanie Neolitica. Excavarile, primele efectuate in 44 de ani, sustin teoria conform careia situl circular format din monoliti a reprezentat un loc de pelerinaj foarte vizitat in preistorie.

Din descoperirile preliminare ale profesorilor Tim Darvill si Geoffrey Wainwright, specialisti ai Universitatii Bournemouth, care au desfasurat sapaturi la Stonehenge in perioada 31 martie – 13 aprilie, reiese existenta unor fragmente de piatra vanata, care ar fi putut servi drept amulete sau talismane. Cercetatorii au utilizat metoda datarii cu radiocarbon pentru a afla exact vasta celor doua cercuri de piatra vanata din interiorul monumentului neolitic, aproximand anul 2.300 i.Hr.

Echipa de arheologi a descoperit o suta de piese de material organic, datand inca de la constructia monumentului, dintre care 14 au fost trimise la Universitatea Oxford pentru a fi datate utilizand metode moderne. Rezultatele finale au aratat ca primele cercuri de piatra din interiorul Stonehenge dateaza din perioada 2400 i.Hr. – 2200 i.Hr.  Cercetatorii britanici sustin ca informatiile obtinute dupa primele sapaturi arata ca Stonehenge a functionat ca centru de vindecare. Cei doi profesori au ajuns la aceasta concluzie dupa ce au descoperit in zona un numar mare de cadavre cu urme evidente de boala. Analiza dentara a acestora a aratat ca jumatate dintre persoanele respective proveneau din alte zone ale Marii Britanii.

Sursa: Dailymail

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase