Home » D:News » Stramosul omenirii nu se numeste Adam sau Eva, ci LUCA

Stramosul omenirii nu se numeste Adam sau Eva, ci LUCA

Stramosul omenirii nu se numeste Adam sau Eva, ci LUCA
Publicat: 18.12.2008
Geneticienii de la universitatile Montreal, Lyon si Montpellier au dat publicitatii un studiu menit sa faca lumina in problema evolutiei omenirii, odata cu identificarea stramosului comun al tuturor formelor de viata de pe Pamant, denumit LUCA (Last Universal Common Ancestor). Studiul, publicat in revista Nature arata ca organismul cu o vechime de 3,8 miliarde de ani nu seamana cu nimic din ceea ce ne-am imaginat pana in prezent.

Noile cercetari schimba ideea pe care cercetatorii si-au facut-o asupra primelor forme de viata de pe Pamant. “Se credea ca LUCA era un organism iubitor de caldura, asemanator celor care traiesc in adancurile oceanelor, in conditii extreme, la 90 de grade Celsius. Insa datele noastre arata ca LUCA era sensibil la temperaturi ridicate, traind intr-un climat care avea sub 50 de grade Celsius”, declara Nicolas Lartillot, co-autor al studiului.

Cercetatorii au comparat informatiile genetice ale organismelor moderne pentru a caracteriza stramosii vietii pe Pamant. “Am identificat trasaturi genetice comune intre animale, plante, bacterii si le-am utilizat pentru a crea un soi de copac al vietii cu ramuri reprezentand speciile diferite. Insa toate pornesc din acelasi trunchi genetic, LUCA, pe care l-am analizat ulterior”, adauga Lartillot.
Datele obtinute indica faptul ca LUCA a gasit un microclimat mai rece pentru a se dezvolta, ceea ce demonstreaza rolul important pe care mediul l-a jucat in dezvoltarea vietii pe Pamant.

Sursa: Science Daily

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase