Home » D:News » Mister antic de 4.000 de ani, explicat cu ajutorul inteligentei artificiale

Mister antic de 4.000 de ani, explicat cu ajutorul inteligentei artificiale

Publicat: 24.04.2009
O inscriptie antica ce a sfidat generatii de arheologi si-a dezvaluit cateva dintre secrete computerelor cu inteligenta artificiala.

Analiza computerizata a simbolurilor folosite cu 4.000 de ani in urma de o civilizatie de mult pierduta din Valea Indului sugereaza ca acestea reprezinta o limba candva vorbita, desi unii lingvisti au considerat simbolurile simple “poze”.Scriitura indusa, folosita intre 2.600 si 1.900 i.Hr.pe teritoriul de astazi al Pakistanului de est si Indiei nord-vestice, a apartinut unei civilizatii la fel de sofisticata pentru contemporanele sale, civilizatiile mesepotamiana si egipteana. Cu toate acestea, a lasat mai putine urme lingvistice. Arheologii au descoperit aproximativ 1.500 de incrisuri unice pe fragmente de ceramica, tablite si sigilii, dintre care, cel mai lung nu contine decat 27 de semne.

Multe suspiciuni privitoare la origini si insemnatate au planat deasupra scriiturii induse, aceasta fiind comparata cu insemnele moderne brahmanice ori cu scrierea chinezeasca Lolo, cele sumeriana, egipteana, dravidiana, indo-ariana, vechea slava si chiar cu unele simboluri politice si religioase. Cu toate acestea, Rajesh Rao, specialist in analize computerizate de la Universitatea Washington, s-ar putea sa fi rezolvat in cele din urma problematica limbaj-versus-simbolistica, daca nu chiar scriitura in sine.

Echipa lui Rao a folosit programe de analizare a tiparelor, utilizand ceea ce este cunoscut drept modelul Markov, o unealta computerizata folosita in cartografierea dinamicii sistemelor. Atunci cand in program au fost introduse fragmente din scriptul indus, acesta a prezentat reguli gramaticale bazate pe tiparele aranjarii simbolurilor, dupa anumiti parametri introdusi de specialisti. Ordonarea obtinuta in final a indicat faptul ca insemnele sunt de ordin lingvistic, datorita potrivirii in limitele unor sabloane stabilite in experimente prealabile.

In ce priveste descifrarea scriiturii, programul nu a avut prea multe de spus, insa cercetatorii se declara extrem de satisfacuti, iar Rajesh Rao este de parere ca in scurt timp si acest pas va fi realizat cu ajutorul analizei computerizate.

Sursa: Wired Science

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase