Home » D:News » Afganistanul declara prima sa rezervatie naturala

Afganistanul declara prima sa rezervatie naturala

Afganistanul declara prima sa rezervatie naturala
Publicat: 24.04.2009
Taramul izolat al Afganistanului este plin de vestigii arheologice si mari suprafete de natura ramase inca neexploatate datorita razboaielor civile si instabilitatii politice care ravasesc tara de peste 40 de ani. In ciuda sortilor potrivnici, guvernul afgan a declarat recent complexul natural Band-e-Amir drept prima rezervatie naturala din Afganistan.

Parcul National Band-e-Amir este situat intr-o regiune unica pe Terra. De fapt, zona este alcatuita dintr-o multitudine de lacuri adanci, cu apa extrem de curata, separate intre ele de bariere naturale din depozite minerale de travertine. In prezent, regiunea este vizitata de mii de afgani si pelerini de alte nationalitati, dar accesul turistilor occidentali a incetat inca din anul 1979 din cauza exacerbarii conflictelor armate. Noua rezervatie se afla in apropierea Vaii Bamyan, unde cele doua statui vechi de peste 1.500 de ani care il reprezentau pe Buddha, au fost dinamitate de talibani.

„Parcul va atrage vizitatori din Heart, Kabul si Jalalabad. Cu totii vor fi inspirati de frumusetea primei rezervatii din Afganistan, Band-e-Amir. Din nefericire, mai avem de luptat cu mentalitatea pescarilor din zona care arunca grenade in apa lacurilor pentru a prinde cat mai mult peste”, declara Mostafa Zher, directorul general al Agentiei Nationale Afgane pentru Protectia Mediului. Conform datelor remise de Wildlife Conservation Society, in rezervatia Band-e-Amir mai traiesc capre ibex, mufloni urial, lupi, vulpi, leoparzi, mamifere mici si multe specii de pasari, incluzand aici cinteza de zapada afgana, singura specie de pasari care traieste doar in Afganistan.

Sursa : BBCNews

CITESTE SI :

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase