Home » D:News » Pentru detectarea bolilor cardiace, va fi necesara doar o picatura de sange

Pentru detectarea bolilor cardiace, va fi necesara doar o picatura de sange

Pentru detectarea bolilor cardiace, va fi necesara doar o picatura de sange
Publicat: 04.06.2009
Un nou dispozitiv medical, creat de cercetatori de la Universitatile Harvard si Northwestern, SUA, poate depista bolile de inima analizand o singura picatura de sange.

Dispozitivul are marimea unei carti de credit, iar marimea esantionului de sange necesar pentru analiza este de numai 20 de microlitri. Dispozitivul colecteaza si numara celulele de un anumit tip – numite celule endoteliale progenitoare, din care se formeaza startul intern al vaselor sanguine – din esantionul de sange.

Aparatul este prevazut cu un strat de material care contine anticorpi specifici, care se cupleaza cu celulele endoteliale progenitoare. Sangele – obtinut printr-o intepatura in varful unui deget al pacientului – este introdus printr-o mica piesa de forma unei palnii si trece peste stratul ce contine anticorpii, iar acestia “agata” celulele endoteliale progenitoare. Numarul lor da indicatii asupra prezentei sau absentei unei maladii cardiovasculare.

Aparatul este promitator si dintr-un alt punct de vedere: tehnologia speciala utilizata pentru colectarea celulelelor endoteliate progenitoare reprezinta un pas inainte fata de tehnicile clasice, invazive, care presupun prelevarea tesuturilor vasculare, necesare pentru operatiile de by-pass, chiar din vasele de sange ale pacientului. In viitor, tesuturile si organele necesare acestor operatii vor putea fi “crescute” in laborator, din celule prelevate prin noua tehnologie.

Sursa: Science Daily

CITESTE SI:

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase