Home » D:News » Mecha Exoskeletonul, robotul-gigant de 5 metri

Mecha Exoskeletonul, robotul-gigant de 5 metri

Publicat: 15.06.2009
Carlos Owens, un tehnician si mecanic in varsta de 31 de ani, care lucreaza pentru armata americana, a inventat un imens Exoskeleton – un robot hidraulic care imita miscarile persoanei dinauntrul sau.

Va mai aduceti aminte de exo-scheletul cu ajutorul caruia Ellen Ripley o invinge pe regina xenomorfilor din filmul-cult Aliens, din 1986, al lui James Cameron? Ei bine, precum multe alte tehnologii imaginate initial in carti sau filme science fiction, dispozitivul cu pricina a devenit realitate. Americanul Carlos Owens lucreaza la un imens exoschelet, inalt de 5,4 metri, inca din 2004, iar de putin timp, prototipul care functioneaza pe baza a 27 de cilindri hidraulici este functional.

Carlos Owens este unul dintre cei mai apreciati mecanici din US Army, in ultimii 10 ani, inventand sau perfectionand o multime de dispozitive, motoare si mecanisme pentru armele, tancurile sau avioanele americane. Cu toate acestea, visul sau, inca de cand era copil, este acela de a inventa un Mecha Exoskeleton – cum il numeste americanul – adica un gigant robot de metal care sa imite miscarile pilotului uman care isi are consola de control chiar in maruntaiele robotului.

Owens s-a apucat de lucru in 2004, la casa sa de vacanta din oraselul Wasilla, in Alaska. Initial, pentru a verifica daca mecanismul sau are sanse de reusita, a confectionat la o scara mai mica un model de lemn, apoi a trecut la marele proiect. Acesta l-a costat pana acum 25.000 de dolari, investiti in special in complexa retea de cabluri si cilindri hidraulici care fac ca Mecha Exoskeletonul sa mearga, sa se intoara, sa stea in genuchi sau sa ridice obiecte – dupa cum ii comanda Owens. In prezent, desi gigantul robot a devenit functional, mecanicul american lucreaza la alte doua prototipuri care sa faca robotul de otel sa se miste mai repede si mai flexibil. Aplicatiile Mecha Exoskeletonului sunt numeroase – el poate fi folosit in industria militara (vezi, de exemplu, uriasii roboti din noul film Terminator: Salvation), in industria de constructii (precum era proiectat initial, in film, exo-scheletul din Aliens) sau pentru distractie, americanul avand in cap meciuri de bataie Mecha vs. Mecha.

 

 

 

Sursa: Popular Science

CITESTE SI:

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase