Prima pagină D:News

Pelerina invizibila va deveni realitate

11.16.2009 | ● Vizualizări: 170
Pelerina invizibila va deveni realitate     no tags + zoom
Galerie foto (1)

O pelerina pentru invizibilitate, asemanatoare celei prezentata in seria cinematografica “Harry Potter”, ar putea fi creata de oamenii de stiinta britanici. Acestora li s-a incredintat un buget de cercetare in valoare de 5 milioane de lire sterline, in vederea studierii tehnologiei de “curbare a luminii”, capabila a face obiectele sa dispara.

Ideea este bazata pe utilizarea unei suprafete "metamateriale",care inseala ochiul facandu-l sa creada ca un obiect nu este acolounde acesta priveste, prin curbarea luminii reflectata de suprafatarespectiva. Metamaterialele sunt realizate prin modificareastructurii interne a unor materiale deja existente, cu ajutorultiparelor complexe la nanoscara, in vederea schimbariiproprietatilor acestora.

Colegiul Imperial din Londra (ICL) si Universitatea din Southamptonau fost acreditate de Leverhulme Trust pentru cercetari avansate indomeniu. Aceasta organizatie a fost inaugurata in anul 1925 decatre Lordul Leverhulme si in prezent acorda anual, in MareaBritanie, fonduri insumate de 50 milioane lire sterline pentrusustinerea proiectelor de anvergura.

Astazi, obiectele pot fi facute sa para invizibile lungimilor maride unda precum cele utilizate de radare dar nu si acelora mai mici,caracteristice luminii. Omanii de stiinta spera sa creeze materialecapabile sa forteze circularea pe langa un obiect a luminii, astfelincat sa il mascheze in fata ochiului uman si sa il faca, practic,invizibil. Suprafetele vor putea fi astfel determinate samanipuleze toate formele de radiatie, cum ar fi lumina, microundelesau radiatia terahertziana, conducand la potentiale aplicatii inmedicina, securitate si comunicatii.

Echipele de cercetare sunt coordonate de profesorul Sir JohnPendry, o autoritate de talie mondiala in fizica, de la ICL, care apropus pentru prima oara pelerina invizibila in anul 2006 si de catreprofesorul Stefan Maier, un "varf de lance" in domeniul plasmoniciisau tehnologiei undelor electromagnetice.

Sursa: The Telegraph

CITESTE SI: