Prima pagină D:News

Civilizatia pierduta a Amazonului a fost descoperita “din greseala”

01.07.2010 | ● Vizualizări: 665
Civilizatia pierduta a Amazonului a fost descoperita “din greseala”     no tags + zoom
Galerie foto (2)

Sute de forme geometrice pe suprafata solului, descoperite adanc in inima junglei amazoniene in urma despaduririlor masive, ar putea fi dovada existentei unei societati necunoscute vreodata pana astazi.

Arheologii au identificat in teritoriul amazonian peste 200 delucrari telurice descriind cercuri si forme rectangulare perfecte,multe dintre ele interconectate de poteci drepte. Acestia au datatunul dintre situri ca existand din 1283 d.Hr., dar alti specialistisunt de parere ca formele ar fi putut aparea chiar si in 200d.Hr.

Fundatiile din pamant au fost identificate de-a lungul uneisuprafete cu diametrul de aproximativ 240 kilometri, acoperindnordul Boliviei si unitatea federativa a Braziliei, Amazonas.

Primele forme au fost dezgropate in 1999, dupa ce mari suprafete depadure virgina au fost doborate pentru crearea terenurilor depasunat. Sculptate in bogatele soluri argiloase din Amazonia,santurile sunt late de pana la 10 metri, adanci de 3 metri si seintind de-a lungul unor ziduri inalte de 1 metru. Cele mai mariastfel de formatiuni inelare descoperite pana acum au diametrele depeste 300 metri.Cele mai multe forme au fost sapate pe un platou inalt de 200metri, din vaile superioare ale fluviului Amazon. Acest lucru leoferea locuitorilor un avantaj defensiv si o buna pozitie deobservare a celor celor care veneau pe Amazon. De asemenea, celemai multe erau pozitionate in apropierea izvoarelor de apa.Cercetatorii teoretizeaza ca monumentele ar fi putut indeplini sifunctii ceremoniale, sugerate de formele geometrice folosite, avando inalta valoare simbolistica.

Se estimeaza ca efortul cumulat al macar 300 de indivizi a fostnecesar pentru realizarea geoclifelor, ceea ce, sunt de parerespecialistii, ar indica o populatie regionala numarand aproximativ60.000 de oameni. Descoperirea vine in sprijinul posibilitatii caAmazonul sa fi fost masiv populat de societati complexe, eradicatecel mai probabil in urma maladiilor aduse in America de Sud, decatre colonisti, cu 500 de ani in urma.

Sursa: Dailymail

CITESTE SI: