Prima pagină D:News

Robotul Spirit a fost abandonat pe Marte

01.27.2010 | ● Vizualizări: 717
Robotul Spirit a fost abandonat pe Marte     NASA, marte, planeta rosie, spirit, opportunity, rover, apa pe marte, roboti, cercetare, explorare spatiala + zoom
Galerie foto (1)

Agentia spatiala americana NASA s-a recunoscut infranta in lupta de a elibera roverul martian Spirit din capcana de nisip in care acesta a intrat in luna mai a anului trecut.

In ciuda eforturilor inginerilor NASA, Spirit nu mai poate fisalvat si va ramane impotmolit pentru totdeauna pe Planeta Rosie.In ciuda faptului ca nu se mai poate deplasa, vehiculul este - inrest - functional si va servi in continuare drept o statiestiintifica stationara.

Roverul Spirit - un vehicul robotic inzestrat cu numeroaseinstrumente de cercetare - a ajuns pe Marte in urma cu 6 ani, pe 4ianuarie 2004, la trei saptamani de la aceasta data fiind urmat de« fratele » sau geaman, Opportunity. In ciuda faptului ca ingineriiNASA estimau durata de viata a celor doua rovere la 90 de zile,robotii martieni au surprins intreaga comunitate stiintifica,continuand sa functioneze in bune conditii ani intregi dupa cesi-au indeplinit misiunea initiala. De altfel, Opportunity este incontinuare complet functional, deplasandu-se pe suprafata planeteiMarte, analizand mostre de sol si realizand numeroase imagini.

Cei doi roboti se realimenteaza cu energie solara. Spirit seafla in emisfera sudica martiana, in craterul Gusev, iar mostrelesi imaginile pe care le-a luat sugereaza faptul ca, in trecutulindepartat, aceasta zona a fost un imens lac. Misiunea NASA MarsExploration Rover a costat agentia americana in jur de 900 demilioane de dolari - de la proiectarea prototipurilor, pana lalansare si amartizare. De asemenea, in continuare NASA cheltuieste20 de milioane de dolari pe an pentru desfasurarea misiunilor celor2 roboti.

Sursa: BBC

CITESTE SI: