Home » D:News » Crabii uriaşi prosperă în Antarctica

Crabii uriaşi prosperă în Antarctica

Crabii uriaşi prosperă în Antarctica
Publicat: 11.09.2011
O populaţie neaşteptat de numeroasă de crabi regali a fost recent descoperită în apele continentului antartic. Specialiştii cred că înmulţirea crustaceelor în zonă se datorează încălzirii globale.

Anul trecut în luna martie, cercetătorii de la Universitatea din Ghent, Belgia, au trimis un vehicul submersibil telecomandat în Palmer Deep (o depresiune submarină din platforma continentală antarctică), pentru a studia formele de viaţă din adâncuri. Surpriza lor a fost mare atunci când au realizat că populaţia crabilor ajunge, probabil, la 1,5 milioane de exemplare.
„Credem că au existat mai multe ocazii când curenţi de apă mai caldă au adus cu ei larve de crabi în această depresiune,” a declarat conducătorul studiului, Craig Smith, de la Universitatea din Hawaii.

Se crede că această specie de crabi regali (Neolithodes yaldwyni) nu poate tolera temperaturi mai scăzute de 1,4 grade C. Din acest motiv, crabii nu au fost găsiţi la mai puţin de 850 m, având în vedere că apa de aici devine mai caldă odată cu creşterea adâncimii.

Calculele specialiştilor indică faptul că această specie de crustacee trăieşte în zona Palmer Deep de cel mult 30-40 de ani, de când apele au început să aibă o temperatură potrivită pentru ea.
Deşi, pentru moment, crabii nu pot supravieţui pe platforma continentală, care are o adâncime de numai 500 m şi ape mai reci, oamenii de ştiinţă nu exclud posibilitatea ca crustaceele să populeze şi acest teritoriu, dacă apa oceanelor va continua să se încălzească.

Limita superioară a zonei populate de crabi (850 m) marchează totodată o graniţă între zonele cu viaţa abundentă şi cele sărace, lipsite de viaţă. În mod normal, mai sus de 850 de metri ar trebui să existe o mulţime de animale, printre care crini de mare, stele şi castraveţi de mare.

Acum, însă, numărul acestor animale a scăzut îngrijorător, ceea ce arată că crabii au început să se aventureze şi în ape mai puţin adânci, pentru a se hrăni. Acesta însemnă că, dacă crabii se vor adapta la ape ceva mai calde şi vor popula şi zone mai puţin adânci, unele dintre vieţuitoarele menţionate ar putea dispărea.

Aceste descoperiri demonstrează că predicţiile oamenilor de ştiinţă devin realitate şi că, într-adevăr, crabii vor schimba ecosistemul submarin antarctic, de îndată ce vor ajunge să populeze aceste zone.

Sursa: BBC

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase