Home » D:News » Senzaţional: un implant cerebral permite maimuţelor să „simtă” obiecte virtuale! (VIDEO)

Senzaţional: un implant cerebral permite maimuţelor să „simtă” obiecte virtuale! (VIDEO)

Senzaţional: un implant cerebral permite maimuţelor să „simtă” obiecte virtuale! (VIDEO)
Publicat: 08.10.2011
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Duke şi de la Şcoala Politehnică Federală din Lausanne au reuşit să antreneze două maimuţe pentru a face ceva incredibil: să manevreze o mână virtuală, cu care să simtă şi să atingă obiecte virtuale, folosind doar undele cerebrale. Cercetătorii afirmă că această reuşită deschide calea spre proteze care vor permite pacienţilor paralizaţi atât să meargă, cât şi să simtă pământul!

Aceasta este prima demonstraţie a unei interfeţe creier-maşină-creier care stabileşte o legătură directă între creierul unei primate şi un corp virtual„, afirmă conducătorul studiului, Miguel Nicolelis, profesor de neurobiologie la Universitatea Duke.

Celor două maimuţe le-au fost introduse electrozi în creier, mai exact în zona cortexului motor (regiune care controlează planificarea, controlul şi execuţia mişcărilor voluntare) şi în cea a cortexului somatosenzorial (regiune care procesează senzaţiile senzoriale). În urma acestei acţiuni, cercetătorii au reuşit să antreneze maimuţele să îşi folosească activitatea cerebrală pentru a controla mâinile virtuale ale unui avatar, folosindu-le pentru a manipula două obiecte virtuale. Aceste obiecte virtuale erau identice din punct de vedere vizual, dar o atingere virtuală releva că textura acestora era diferită. Cele două maimuţe au învăţat să diferenţieze între obiecte doar pe baza atingerii virtuale.

„O astfel de interacţiune între creier şi un avatar virtual este total independentă de corpul real al animalului, pentru că acesta nu şi-a mişcat membrele reale şi nici nu au folosit pielea lor reală pentru a atinge obiectele şi a le identifica textura. Practic, am creat un nou canal senzorial prin care creierul poate procesa informaţii pe care nu le mai poate obţine prin corpul real şi prin nervii periferici”, a declarat Nicolelis.

Profesorul Nicolelis afirmă că succesul nebănuit al acestui experiment sugerează că oamenii vor putea îndeplini aceeaşi sarcină mult mai uşor decât o primată non-umană. Acest lucru înseamnă că este posibilă conceperea unui exoschelet robotic care să permită pacienţilor ce suferă de paralizii complexe să meargă şi totodată să recepteze feedback tactil. Un astfel de exoschelet ar fi controlat prin activitatea cerebrală a purtătorului, iar senzorii aflaţi pe exoschelet i-ar permite pacientului să identifice textura, forma şi temperatura obiectelor!

Oamenii de ştiinţă şi-au propus să reuşească să conceapă un astfel de exoschelet în următorii ani, intenţionând să organizeze o demonstraţie publică în cadrul meciului inaugural al Campionatului Mondial de Fotbal din 2014, ce va avea loc în Brazilia.

Sursa: Gizmag

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase