Home » D:News » Tic-tac! Ceasul Apocalipsei, un minut mai aproape de miezul nopţii

Tic-tac! Ceasul Apocalipsei, un minut mai aproape de miezul nopţii

Tic-tac! Ceasul Apocalipsei, un minut mai aproape de miezul nopţii
Publicat: 11.01.2012
Oamenii de ştiinţă au setat Ceasul Apocalipsei cu un minut mai aproape de miezul nopţii, ca urmare a demersurilor insuficiente făcute pentru reducerea armamentului nuclear şi a schimbărilor climatice.

În prezent, ceasul indică ora douăsprezece fără cinci minute, după ce în urmă cu doi ani, în 2010, fusese setat cu 6 minute înainte de miezul nopţii, sau la 6 minute de Apocalipsă, au anunţat cei de la publicaţia online Bulletin of the Atomic Scientists.

Ceasul Apocalipsei a fost creat în 1947 de oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Chicago, SUA, şi simbolizează pericolul iminent al distrugerii umanităţii. Iniţial, ceasul a fost setat la 7 minute distanţă de miezul nopţii, adică la 7 paşi de o catastrofă de proporţii globale, care ar duce la anihilarea omenirii.

La început, ceasul a reprezentat o iniţiativă a specialiştilor prin care să îi facă pe oameni să conştientizeze pericolul la care sunt expuşi din cauza armelor nucleare. Ulterior, grupul oamenilor de ştiinţă care reglează ceasul şi dintre care fac parte şi 9 laureaţi ai premiului Nobel, au adăugat, pe lângă pericolele nucleare, şi alte ameninţări la adresa umanităţii.

Acum, oamenii de ştiinţă au luat decizia de a seta ceasul cu un minut mai aproape de apocalipsă ca urmare a nereuşitei liderilor mondiali de a susţine procesul dezarmării nucleare. În plus, specialiştii au spus că un factor motivant a fost reprezentat de încălzirea globală, care ameninţă să ducă la secetă şi foamete.

„Comunitatea mondială ar putea fi într-un punct fără întoarcere în ceea ce priveşte eforturile de a preveni catastrofele produse de schimbările din atmosfera Pământului”, a declarat Allison Macfarlane, profesor la Universitatea George Mason.

Cea mai îngrijorătoare situaţie a fost în anul 1953, când SUA şi Rusia testau dispozitive termonucleare, iar ceasul arăta două minute până la miezul nopţii. Treizeci şi opt de ani mai târziu, în 1991, avea loc cea mai optimistă setare a ceasului, când, după încheierea Războiului Rece, specialiştii au anunţat că până la miezul nopţii mai erau 17 minute.

Sursa: Reuters

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase