Home » D:News » Unul dintre cele mai longevive experimente poate fi urmărit online

Unul dintre cele mai longevive experimente poate fi urmărit online

Unul dintre cele mai longevive experimente poate fi urmărit online
Publicat: 31.01.2012
În 1927, fizicianul Thomas Parnell a pornit un experiment în care dorea să le demonstreze studenţilor săi că smoala este, de fapt, un lichid vâscos. Acum, după 85 de ani, experimentul nu a ajuns nici măcar la jumătate.

Parnell, profesor la Universitatea din Queensland, Australia, a topit nişte smoală pe care a lăsat-o la răcit timp de trei ani, iar apoi a pus-o într-o pâlnie fixată deasupra unui pahar. Prima picătură de smoală a curs după opt ani, iar cea de-a doua după alţi nouă ani. Iniţiatorul experimentului nu a mai apucat să vadă şi cea de-a treia picătură (care s-a scurs în 1954), el stingându-se din viaţă în 1948.

După moartea lui Parnell, echipamentul a fost pus într-un dulap de unde a fost scos în 1961, de către profesorul John Mainstone. În 1975, acesta convinge conducerea universităţii să permită expunerea publică a experimentului. Astăzi, cercetarea poate fi urmărită în timp real, deoarece o cameră web transmite zilnic imaginile către lumea întreagă.

Cea mai recentă picătură s-a scurs în pahar acum 12 ani, însă momentul nu a fost imortalizat din cauza unei defecţiuni a camerei. Specialiştii se aşteaptă ca următoarea picătură să cadă în cursul anului viitor.

Puteţi urmări experimentul aici.

Sursa: Engadget

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase