Home » D:News » De ce stângacii sunt în minoritate?

De ce stângacii sunt în minoritate?

De ce stângacii sunt în minoritate?
Publicat: 28.04.2012
Deşi persoanele stângace reprezintă doar 10% din populaţia umană, oamenii de ştiinţă spun că fenomenul este unul normal, care sugerează că oamenii cooperează mai mult decât concurează.

Cercetătorii de la Universitatea Northwestern, SUA, au analizat date reale pentru a stabili dacă ipoteza conform căreia cooperarea duce la instalarea unor asemănări în ceea ce priveşte mâna dominantă, este sau nu corectă.

„Cu cât animalele sunt mai sociabile şi cooperează la un nivel mai înalt, cu atât populaţia tinde să aibă aceeaşi parte dominantă. Cel mai important factor dintr-o societate eficientă este gradul înalt de cooperare. La oameni, acest lucru a făcut ca majoritatea indivizilor să fie dreptaci”, a explicat cercetătorul Daniel M. Abrams.

În teorie, o societate cooperantă ar trebui să fie alcătuită din membri care au aceeaşi mână dominantă. Motivul, spun specialiştii, este că în acest fel indivizii ar putea să distribuie mai uşor uneltele de la unul la altul. Din fericire, cercetările lui Abrams vin să susţină această ipoteză. Conform lui, se pare că cei 10% dintre indivizi care sunt stângaci demonstrează faptul că specia umană nu este în totalitate una cooperantă.

Cu această ocazie, cercetătorii au creat un nou model prin care să prezică numărul de stângaci dintr-un grup de oameni sau de păsări în funcţie de informaţiile despre gradul de cooperare sau competiţie dintre indivizi.

De asemenea, în mod interesant, studiul confirmă motivul pentru care în unele sporturi există un număr disproporţionat de mare de stângaci. Spre deosebire de comunităţile sociale, unde este ideal ca indivizii să aibă aceeaşi mână dominantă pentru a coopera, în sporturi precum boxul (bazate pe competiţie) participanţii stângaci sunt în avantaj.

Sursa: Gizmodo

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase