Home » Istorie » Cea mai mare GOANĂ după aur. O SUTĂ DE MII de oameni au săpat în căutarea metalului preţios. Ce făceau minorele pentru câţiva fulgi de aur – FOTO

Cea mai mare GOANĂ după aur. O SUTĂ DE MII de oameni au săpat în căutarea metalului preţios. Ce făceau minorele pentru câţiva fulgi de aur – FOTO

Publicat: 07.02.2016
În acea perioadă, goana după aur era în plină desfăşurare.
La începutul anilor ’80, fotograful brazilian Sebastião Salgado s-a deplasat către minele din Serra Pelada, unele dintre ele fiind la 430 km la sud de gura de vărsare a fluviului Amazon.
 
 
Câţiva ani mai devreme, un copil a găsit o pepită de 6 grame de aur în malul unui râu local, declanşând una dintre cele mai mari curse de căutare a aurului din istoria modernă. Motivaţi de visul unei îmbogăţiri fulgerătoare, zeci de mii de mineri au coborât în căutarea preţiosului metal. 
 
Salgado a făcut fotografii celor mai obsedaţi lucrători de acolo, subliniind condiţiile periculoase în care lucrau, nebunia pură şi haosul operaţiunii.
 
Despre imaginile sale captivante, Sebastião Salgado a declarat: „Fiecare fir de păr de pe corpul meu s-a ridicat. Piramidele, toate istoria omenirii mi-a trecut atunci prin faţa ochilor. Am călătorit în cele mai îndepărtate timpuri”, afirmă fotograful.
 
În timpul perioadei de maximă înflorire, în mina Serra Pelada erau angajaţi circa 100.000 de mineri. Săpătorii lucrau în condiţii îngrozitoare, în care violenţa, moartea şi prostituţia s-au dezvoltat agresiv. Minerii săpau pământul în partea de jos a carierei, ei umpleau sacii, fiecare cântărind între 30 şi 60 de kg, care mai apoi erau transportaţi la suprafaţă. Sacii grei erau urcaţi pe umeri pe scări de lemn de aproximativ 400 de metri înalţime spre partea de sus a minei, unde pământul se cernea în căutarea aurului. 
 

Galerie foto

vezi galeria
15 foto
 
Muncitorii erau plătiţi în medie cu 20 de cenţi pentru săpat şi urcarea fiecărui sac, cu un bonus în cazul în care s-ar fi descoperit aur în el. Mii de fete minore şi-au vândut corpurile lor pentru câţiva fulgi de aur, iar în oraşul din apropiere, unde locuiau muncitorii, lunar aveau loc câte 60-80 de crime nerezolvate.
 
Sursa foto: Sebastião Salgado
 
La trei luni după descoperirea aurului, armata braziliană a preluat operaţiunile pentru a evita exploatarea muncitorilor şi conflictele între mineri şi proprietari. Guvernul a fost de acord să cumpere tot aurul găsit cu un preţ de 75 la sută din preţul de la London Metal Exchange. Oficial, au fost identificate 45 de tone de aur, dar se estimează că 90 la sută din tot aurul găsit la Serra Pelada a fost sustras şi transportat ilegal prin contrabandă.
 
Mineritul în această zonă a fost abandonat, după ce groapa a fost inundată, blocând continuarea explorării. Geologii estimează că ar putea fi, în continuare, încă 20-50 de tone de aur îngropate sub lacul noroios în care s-a transformat groapa acum.
 
Sursa foto: Sebastião Salgado
 
După ce 20 de ani, groapa a fost neexplorată, în 2012 o societate cooperativă din Brazilia a primit licenţa de explorare pentru proprietate cu scopul de a dezvolta Serra Pelada. 
 
 
Vă mai recomandăm şi aceste articole: 
 

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase