Home » Istorie » Casa Regală: Principesa Margareta va avea statut de Regină. Povestea mai puţin ştiută a Principesei Margareta

Casa Regală: Principesa Margareta va avea statut de Regină. Povestea mai puţin ştiută a Principesei Margareta

Publicat: 05.12.2017
Principesa Margareta este prima în linia de succesiune a familiei regale, fiind cea care va prelua toate prerogative după ce Regele Mihai I al României a murit.

UPDATE miercuri (6 decembrie) – Casa Regală a anunţat, miercuri, că Principesa Margareta primeşte titlul şi apelativul de Regină

Principesa Margareta primeşte titlul şi apelativul de Regină după moartea Regelui Mihai, ea urmând să decidă dacă foloseşte sau nu acest apelativ, precizează Casa Regală a României, miercuri, într-un comunicat de presă.
 
Casa Regală a României a publicat, miercuri, statutul complet, în care se stipulează că după decesul Şefului Casei Regale a României, Moştenitorul Evident sau Moştenitorul Prezumptiv, în funcţie de cine va fi în viaţă şi primul în linia de succesiune la acel moment, va primi din acea clipă titlul şi apelativul de Rege sau Regină.
 
„Şeful Casei Regale a României, potrivit tuturor practicilor şi convenţiilor de astăzi, este de jure sau de facto Suveran, în termeni de autoritate asupra Casei Regale a României, la orice moment. Imediat dupa decesul Şefului Casei Regale a României, fără vreo proclamaţie ulterioară, Moştenitorul Evident sau Moştenitorul Prezumptiv, în functie de cine va fi în viaţă şi primul în linia de succesiune la acel moment, va primi din acea clipă titlul şi apelativul de Rege sau Regină, indiferent de poziţia Familiei ca Dinastie domnitoare sau ne-domnitoare şi indiferent dacă, mai târziu, va alege sau nu să nu folosească un asemenea titlu sau apelativ”, se arată în document.
 
Totodată, consortul unei femei şef a Casei Regale nu va avea, de drept, vreun rang, privilegiu sau titlu, dar acestea vor fi primite, ad personam, prin decizia şefului Casei Regale a României, se mai arată în normele fundamentale ale Familiei Regale.
 
„Actualul Moştenitor la şefia Casei Regale a României este Alteţa Sa Regală Margareta, Principesa Moştenitoare a României (jure sanguinis), care va fi de acum înainte şi va rămâne dupa decesul meu Custode al Coroanei României (ad personam). Actualul consort al Moştenitoarei la şefia Casei Regale a României este: Alteţa Sa Regală Radu, Principe al Romaniei (ad personam). Membrii Casei Regale a României, care vor avea titlurile, rangurile şi apelativele corespunzătoare, sunt: Alteţa Sa Regală Elena, Principesa României (jure sanguinis); Alteţa Sa Regală Sofia, Principesa României (jure sanguinis); Alteţa Sa Regală Maria, Principesa României (jure sanguinis)”, se mai arată în statut.
 
Potrivit documentului citat, în cazul unei viitoare femei şef al Casei Regale a României, consortul său va primi titlul de „Alteţa Sa Regală Principele Consort al României”, titlu, rang şi apelativ care va precede orice alt titlu, român sau străin, pe care îl poate avea, pe durata mariajului şi numai pe durata vieţii soţiei sale şi numai atâta timp cât aceasta rămâne şef al Casei Regale Române.

În vârstă de 68 de ani, este prima fiică a lui Mihai I şi a soţiei sale, principesa Ana de Bourbon-Parma.

Principesa şi-a efectuat studiile în Italia, Elveţia, apoi în Marea Britanie, scrie Gândul.

În anul 1973, când avea 25 de ani şi era proaspăt absolventă a Universităţii din Edinburgşi, aflându-se în Marea Britanie, revista spaniolă Hola scria despre Margareta că  ar putea fi „posibila aleasă a Prinţului Charles”. Articolul apărea când fiul Reginei Elisabeta a Marii Britanii era cel mai râvnit burlac din lume.

Revista Hola dezvăluia faptul că Principesa „a fost primită de mai multe ori de Regina Elisabeta la Palatul Buckingham, dar şi în alte reşedinţe ale suvernei”.

În acea perioadă s-a spus că “Charles al Angliei şi Principesa Margareta de România s-au întâlnit recent în cadrul mai multor evenimente sociale şi, după ce au stat îndelung de vorbă, au descoperit că au multe gusturi şi înclinaţii în comun. Şi, cel mai important, potrivit unor surse apropiate Curţii engleze, este că Regina Elisabeta nu ar avea nimic de obiectat la o eventuală logodnă dintre fiul său şi fata cea mare a Regelui Mihai” 

De asemenea, numele Principesei a apărut tot în acelaşi an pe o listă a eventualelor logodnice ale Prinţului Charles.

Revista Hola mai scria că o astfel de logodnă ar fi fost realizată „între rude”, din cauza faptului că familiile regale ale Angliei şi ale României sunt înrudite, Charles şi Margareta fiind verişori îndepărtaţi.

Când studia la Edinburgh, Principesa Margareta a avut o idilă cu Gordon Brown, cel care urma să devină primul ministru al Marii Britanii, legătura lor fiind recunoscută public în 2004, în cartea lui Brown.

Principesa declara pentru presa britanică despre relaţia cu Gordon brown faptul că „Era o poveste foarte solidă şi romantică. N-am încetat să-l iubesc nici o clipă, dar, într-o zi, ceva nu mi s-a mai părut în regulă, auzeam doar politică, politică, politică, iar eu aveam nevoie de atenţie”.

În 1996, Principesa Margareta s-a căsătorit cu actorul Radu Duda, la început fiind vorba despre o iubire „imposibilă”, pentru că îi despărţeau rangul şi rolul pe care îl deţinea Principesa, scrie romanialibera.ro.

„Probabil că Principesei i-a plăcut această apropiere sufletească a copiilor faţă de mine pe care a găsit-o dovada unei anumite generozităţi şi aplecări asupra unui domeniu care îi era atât de drag. A fost o întâlnire care ne-a marcat pe amândoi sufleteşte”, spune Principele Radu despre prima întâlnire cu Principesa Margareta.

Destinul i-a ţinut departe unul de celălalt, până când s-au reîntâlnit la înmormântarea lui Eugen Ionesco, unde au discutat, acesta fiind începutul relaţiei amoroase dintre cei doi.

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase