Home » Istorie » Insula Paştelui şi misterele sale ar putea să dispară. ”Este dureros! Simţi neputinţa”

Insula Paştelui şi misterele sale ar putea să dispară. ”Este dureros! Simţi neputinţa”

Publicat: 20.03.2018
Insula Paştelui şi istoria sa misterioasă încep să dispară trepatat din cauza creşterii nivelului oceanelor. În ultimii ani, valurile tot mai mari au erodat sute de statui amplasate pe ţărm. Specialiştii consideră că statuile din piatră realizate între 1100 şi 1680 ar putea conţine secretul dispariţiei întregii civilizaţii de pe insulă. Recent, Naţiunile Unite au emis un avertisment privind creşterea nivelului apei ce ar putea distruge întreaga insulă.

Încărcată de mister, mica insulă din sudul Pacificului se schimbă rapid, iar în scurt timp statuile ar putea dispărea pentru totdeauna. ”Este dureros! Simţi neputinţa în astfel de cazuri, să nu poţi proteja rămăşiţele strămoşilor tăi,” a declarat Camilo Rapu, director al organizaţiei ce controlează Parcul Naţional Rapa Nui de pe insulă. 

Mail Online notează că în partea inferioară a insulei pot fi observate efectele creşterii nivelului apei. Insula Paştelui are 6.000 de locuitori şi peste 100.000 de vizitatori anual ce duc economia la un cumul de 70 de milioane de dolari anual. Cele 887 de statui au înlţimea medie de aproximativ patru metri. Majoritatea dintre acestea fiind amplasate pe ţărm. În prezent, autorităţile încearcă să ridice un zid de apărare cu ajutorul unei finanţări din partea guvernului japonez. O altă modalitate de salvare a statuilor ar fi prin mutarea acestora în muzee. 

Denumirea de Insula Paştelui provine de la amiralul olandez Jacob Roggeveen care a zărit-o în duminica de Paşte a anului 1722. Însă localnicii îi spuneau Rapa Nui – marea Rapa – în comparaţie cu insula Rapa, ce se întindea pe o suprafaţă mai mică. Legenda spune că atunci când primii oameni au ajuns pe insulă, regele acestora i-a dat numele Te-Pito-o-te-Henua, adică „buricul Pământului”.

Insula găzduieşte peste 700 de sculpturi, aflate în diverse stadii de lucru. Rocile din care au fost realizate au origine vulcanică şi o sursă comună – vulcanul Rano Raraku 

Dimensiunile statuilor Moai sunt cu adevărat impresionante, ele variază între 3 si 12 metri înălţime şi cântăresc de la 3 până la 14 tone, întâlnindu-se şi cazuri când acestea ating greutăţi de peste 80 de tone. O singură statuie din insulă depăşeşte 270 de tone în greutate. Rămâne o enigmă felul cum au fost cioplite direct în stâncă, dar mai ales modul în care statuile au fost transportate din înălţimile vulcanului până spre malul oceanului. Chiar şi în zilele noastre, având în vedere greutatea copleşitoare şi condiţiile de lucru, efectuarea unei astfel de proceduri ar ridica mari dificultăţi, fiind necesară intervenţia celor mai performante macarale.
 
Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase