Home » Istorie » După peste 100 de ani de stat pe fundul oceanului, epava primului submarin al Australiei a fost găsită. A fost cimitir pentru 35 de oameni

După peste 100 de ani de stat pe fundul oceanului, epava primului submarin al Australiei a fost găsită. A fost cimitir pentru 35 de oameni

După peste 100 de ani de stat pe fundul oceanului, epava primului submarin al Australiei a fost găsită. A fost cimitir pentru 35 de oameni
Publicat: 30.04.2018
La data de 14 septembrie 1914, submarinul australian AE1 a dispărut şi nu a fost găsit decât la sfârşitul anului 2017 pe coasta Insulelor Duke of York de lângă Papua Nouă Guinee. Coordonatele exacte nu au fost scoase la iveală pentru a nu încuraja expediţii ale vânătorilor de comori.

Echipa a fost compusă din reprezentanţi ai guvernului australian şi a unei asociaţii private a lui John Mullen, directorul Telstra, cea mai mare companie de telefonie mobilă din Australia, scrie War History Online.

Aceştia au folosit tehnologie de ultimă generaţie compusă din camere subacvatice pentru a fotorgrafia epava. În urma acestor imagini, se pare că una dintre cele opt torpile transportate de submarin a explodat atunci când a atins fundul mării.

Deşi este nevoie de mai multe studii, amiralul Peter Briggs, care a participat la acest studiu şi preşedinte al Submarine Institute of Australia, a precizat că submarinul a fost considerat cimitir pentru 35 de oameni de la bord.

HMAS AE1 a fost construit de Vickers Ltd at Barrow-in-Furness în Anglia şi a fost lansat în apă în mai 1913. A fost primul submarin al Flotei Australiene, iar echipajul era format atât din australieni, cât şi din britanici. În martie 1914, submarinul a plecat din Anglia şi a călătorit până în Sydney, Australia.

Când a început Primul Război Mondial, AE1 a fost folosit pentru a captura Insulele Noua Guinee. Misiunea a fost îndeplinită pe 13 septembrie 1914. În următoarea zi, AE1 trebuia să se întâlnească cu distrugătorul HMAS Parramatta pentru a patrula Canalul St. Georges, dar acest lucru nu s-a mai întâmplat. Echipajul distrugătorului a presupus că submarinul s-a întors la Insula Credner. După ce a aşteptat în port timp de o oră, Parramatta, împreună cu HMAS Yarra, au fost trimise în căutarea submarinului.

După trei zile de căutări, acesta nu a putut fi localizat. În 1976, a mai fost o încercare de localizare a epavei, dar din nou, fără succes. Soarta lui AE1 şi a echipajului a rămas un mister, până la descoperirea recentă.

Guvernul australian a contactat familiile celor din echipaj pentru a-i informa. „Cred că acest lucru aduce linişte familiilor şi descendenţilor celor din echipaj care şi-au pierdut viaţa la bord”, a precizat Marise Payne, ministrul australian de Apărare.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Submarinul nazist ce l-ar fi transportat pe Hitler în America de Sud după cel de-Al Doilea Război Mondial a fost descoperit în apropiere de Danemarca

Epava submarinului HMS Narwhal a fost găsită accidental în Marea Nordului, după 77 de ani. La bordul ei s-a făcut o descoperire macabră

K-19, unul dintre cele mai ”ghinioniste” submarine din istorie. Ar fi putut provoca cel de-Al Treilea Război Mondial

Un submarin militar din Argentina a dispărut în Oceanul Atlantic

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase