Home » Istorie » Masca încornorată bizară a lui Henric al VIII-lea, considerată de mulţi că nu este demnă de un rege – FOTO + VIDEO

Masca încornorată bizară a lui Henric al VIII-lea, considerată de mulţi că nu este demnă de un rege – FOTO + VIDEO

Publicat: 30.12.2018
Cu coarnele în spirală, nasul mare şi detalii bizare, masca regelui Henric al VIII-lea al Angliei (1491 - 1547) are încă multe mistere pentru istorici.

Detaliile includ un fel de ochelari, sprâncene, dinţii de sus şi chiar o picătură de secreţie nazală (probabil). 

Artefactul se găseşte în prezent la Royal Armouries Museum din Leeds, Anglia, relatează The Vintage News.

„Nu este o imagine care să aducă adulare şi se crede că prezintă bufonul, o figură de altfel populară la curţile regale”, a precizat Beckie Senior, purtătoarea de cuvânt a muzeului.

Credit: Wikipedia

Având în vedere bizareria măştii, se credea că aceasta aparţinea bufonului preferat al lui Henric, Will Sommers, despre care se spunea că era singurul om capabil să-l facă pe rege să zâmbească în ultimii ani ai domniei. Totuşi, s-a scos la iveală că de fapt artefactul aparţinea tocmai regelui.

Există foarte puţine informaţii despre obiect. Coarnele de berbec sunt interesante în mod particular pentru că erau semnele unui „soţ înşelat” (cuckold) sau reprezentau probabil Diavolul.

Acest lucru îi lasă pe istorici nedumeriţi. Henric al VIII-lea nu doar a acceptat acest dar, ci şi a fost văzut în public cu el. „Practic este o enigmă care încă reprezintă subiectul dezbaterii”, a adăugat Senior.

Cât despre ochelari, aceştia au fost probabil adăugaţi de rege după primirea cadoului. Se ştie din colecţia sa de obiecte că Henric al VIII-lea avea probleme cu vederea, astfel că adăugarea ochelarilor poate reprezenta un semn de autoironie.

Obiectul a fost creat de Konrad Seusenhofer, unul dintre cei mai mari maeştri în realizarea armelor din Europa medievală. I-a fost oferită în dar de Maximilian I, împăratul Sfântului Imperiu Roman, în anul 1514. Este singura parte care a supravieţuit dintr-un costum complet, restul fiind distrus cel mai probabil în timpul Războiului Civil Englez (1642 – 1651).

Acesta a fost unul dintre primele coifuri care protejau complet capul, rămânând în acelaşi timp compact şi suficient de uşor pentru a permite mişcarea. Dar aceasta a fost realizată pentru parade şi nu pentru purtat în bătălii. 

Curatorul de la Historic Arms at the Royal Armouries, Karen Watts, explică în video-ul de mai jos că purtătorul ar fi putut respira, vedea şi vorbi, reprezentând trăsături unice care o fac să fie, până la urmă, demnă de un rege.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Descoperire ”remarcabilă” la locul naşterii regelui Henric al-VIII-lea

Elisabeta de York, regina ,,sclipitoare” şi frumoasă care a întărit dinastia Tudorilor

Henric al-VII-lea, întemeietorul dinastiei Tudorilor, care a pus capăt Războiului celor Două Roze. Nu era generos şi se încredea doar în avocaţi

Ziua în care a apărut Marea Britanie. Cea mai frecventă greşeală pe care o fac românii faţă de Regatul Unit

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase