Home » Istorie » O nouă analiză ADN a dezvăluit că rămășițele antice ale unui războinic aparțineau, de fapt, unei fete de 13 ani

O nouă analiză ADN a dezvăluit că rămășițele antice ale unui războinic aparțineau, de fapt, unei fete de 13 ani

O nouă analiză ADN a dezvăluit că rămășițele antice ale unui războinic aparțineau, de fapt, unei fete de 13 ani
Sursa foto: Archaeolog.ru
Publicat: 28.06.2020

Pentru o perioadă lungă de timp, femeile războinice din Asia Mică erau considerate doar plăsmuiri antice ale imaginației, însă dovezi arheologice au dezvăluit că luptătoarele care au inspirat aceste legende au existat cu adevărat.

GALERIE FOTO

La sfârșitul anului trecut, o descoperire arheologică a două femei despre care s-a cezut că au făcut parte din poporul nomal al sciților, în urmă cu 2.500 de ani, a fost dezvăluită. Femeile au fost îngropate în ce este acum cunoscut drept satul Devitsa din vestul Rusiei, alături de hamuri și arme, inclusive cuțite și 30 de vârfuri de săgeți.

„Putem spune cu certitudine că aceste femei erau războinice”, anunța la acea vreme arheologul Valerii Guliaev, de la Institutul pentru Arheologie al Academiei de Știinte din Rusia.

Legenda războinicelor din Asia Mică, dovedită cu ajutorul unei descoperiri arheologice

Rămășițele au fost găsite într-un mormânt alături de alte două femei, una având între 40 și 50 de ani și care purta o corană aurită cu ornamente florale. Cealaltă femeie, cu vârsta între 30 și 35 ani, era înmormântată alături de sulițe și poziționată ca și cum călărea un cal.

„În ultimii zece ani, expediția noastră a descoperit aproximativ 11 morminte cu tinere înarmate. Tumuli separate au fost construiți pentru ele și toate ritualurile de înmormântare făcute de obicei pentru bărbați au fost făcute și pentru ele”, a explicat Guliaev.

Însă, o altă echipă din Rusia a cartografiat recent genomul din rămășițele vechi de 2.600 de ani descoperite în 1988, într-un sarcofag din lemn, alături de o sumedenie de arme.

„Am crezut inițial că era un băiat pentru că am găsit caracteristici arheologice asupra sa care sunt de obicei întâlnite la bărbați, precum săgeți, un arc și un topor”, a spus arheologul Varvara Busova.

O luptătoare de numai 13 ani

Totuși, ADN-ul copilului a dezvăluit că rămășitele aparțin unei fete. „Acest lucru înseamnă că fetele sciților participau în campanii militare și operațiuni de vânătoare”, a adăugat Busova, potrivit Science Alert.

Războinica a fost îngropată în republica Tuva din Siberia de astăzi, alături de un topor, un arc și zece săgeți, unele având vârfuri de lemn, os sau bronz. De asemenea, rămășițele au fost parțial mumificate datorită modului în care coșciugul a fost închis.

„Această tânără nu ajunsese încă la vârsta de 14 ani”, a mai spus și autorul principal al noului studiu, arheologul Marina Kilunovskaya.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Arheologii au găsit rămășițele celui mai vechi teatru al Londrei

Gigantul din Mont’e Prama: un mister arheologic

Arheologii au descoperit un ”atelier” de mumificare

Teoria catastrofei Toba, pusă la îndoială de o serie de descoperiri arheologice din India

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase