Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » De ce unii oameni sunt stângaci?

De ce unii oameni sunt stângaci?

De ce unii oameni sunt stângaci?
Publicat: 06.03.2015
De-a lungul timpului, s-au vehiculat o serie de mituri şi controverse despre stângaci, mai exact despre persoanele care îşi folosesc mână stânga atunci când scriu sau efectuează activităţi motrice fine. Stângăcii reprezintă aproximativ 10% din populaţie, un procent suficient de mic, încât să nu reprezinte o prioritate pentru producătorii de gadgeturi sau ustensile de gătit (concepute în funcţie de nevoile unei persoane dreptace).

Motivele pentru care unii oameni se nasc stângaci nu au fost evidenţiate exact de către cercetători. Până în prezent, o combinaţie complexă între genele moştenite şi factorii de mediu este considerată responsabilă pentru tendinţa unor indivizi de a-şi folosi preponderent mână stânga. Alte teorii consideră că există o legătură între partea creierului mai activă şi membrul superior folosit cel mai mult la motricitatea fină.

Întrucât există un număr relevant de oameni stângaci care au revoluţionat lumea (de la Leonardo Da Vinci şi Einstein, până la Oprah Winfrey, Bill Gates şi Barack Obama), cercetătorii au încercat să depisteze dacă folosirea dominantă a mâinii stângi este un defect sau, dimpotrivă, o calitate. Descoperirile înclină balanţa în ambele extreme, existând atât avantaje în a fi stângaci, cât şi dezavantaje.

Citeşte articolul integral pe Apropotv.ro

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase