Home » Maratoanele Descopera » Mari întrebări » Cum ştiu bebeluşii să se ghideze spre mameloane pentru a se hrăni, la doar câteva minute de la naştere?

Cum ştiu bebeluşii să se ghideze spre mameloane pentru a se hrăni, la doar câteva minute de la naştere?

Cum ştiu bebeluşii să se ghideze spre mameloane pentru a se hrăni, la doar câteva minute de la naştere?
Publicat: 20.07.2017
Un nou studiu al cercetătorilor italieni sugerează că un motiv pentru care nou-născuţii sunt atraşi de mameloane este că acestea sunt puţin mai calde ca pielea înconjurătoare.

O temperatură mai mare ajută bebeluşii să găsească mai uşur mamelonul şi poate explica de ce, după câteva ore de la naştere, nou-născuţii sunt capabili să se frănească, notează Live Science.

În cadrul acestui studiu, cercetătorii au examinat 41 de femei care au născut în perioada ianuarie – februarie 2015. Femeile incluse în studiu nu au avut probleme în timpul sarcinii sau la naştere şi au fost gravide cu un singur copil.

La spitalul din Italia unde a avut loc studiul, practica standard după ce o femeie naşte este ca bebeluşul să fie plasat imediat la sânul mamei şi să fie lăsat acolo timp de 15 minute.

Rezultatele au arătat că înainte ca mamele să nască, temperatura mameloanelor era puţin mai ridicată decât temperatura din jur (cu 0,2 grade Celsius). După naştere, temperatura mameloanelor a crescut relativ la temperatura din jur, cu o medie de 0,5 grade Celsius.

Mai mult decât atât, cercetătorii au găsit că temperatura buzelor bebeluşilor era cu 1,2 grade Celsius mai mică decât fruntea în prima zi, iar această diferenţă sa păstra la circa un grad Celsius în a doua zi.

Acest lucru înseamnă că diferenţa dintre buzele bebeluşilor şi mameloane era de 1,7 grade. Întrucât a existat o creştere în temperatură a mameloanelor şi o scădere în temperatură a buzelor nou-născuţilor, cercetătorii indică prezenţa unui mecanism care duce la creşterea diferenţei de temperatură între cele două, care are rolul de „detector termic”.

Alte studii au mai arătat că bebeluşii se ghidează şi după miros, arătând că nou-născuţii răspund la mirosuri eliberate în mod natural, iar o temperatură mai ridicată ajută de asemenea la intensificarea mirosului.

Este nevoie de alte studii care să includă şi alte variabile, cum ar fi potenţiala influenţă a medicaţiei asupra temperaturii mameloanelor, nivelul hormonal sau stările emoţionale ale mamelor.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Ce se întâmplă cu organele din corpul unei femei gravide?

Cum pot femeile să-şi mărească şansele de a rămâne gravide? Cercetări recente dau un răspuns neaşteptat

O tehnică medicală, veche de 100 de ani, ar putea ajuta cuplurile care se confruntă cu infertilitatea

Premieră medicală: doi bebeluşi au fost trataţi de cancer cu ajutorul unor celule modificate genetic

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase