Home » Natură » Misterul singurelor moluşte care au ochi în interiorul cochiliei a fost elucidat. Rezolvarea lui îi va ajuta enorm pe oameni – VIDEO

Misterul singurelor moluşte care au ochi în interiorul cochiliei a fost elucidat. Rezolvarea lui îi va ajuta enorm pe oameni – VIDEO

Publicat: 23.11.2015
Un studiu a descris unica specie de moluşte din lume care are ochi exact în interiorul cochiliei. Cu lentilele din acelaşi material cu cochilia, Acanthopleura Granulate, a găsit modalitatea de-a păcăli moartea.
Acanthopleura granulate este o specie de chiton – o clasă de moluşte marine cu cochilia formată din plăci articulate. O echipă internaţională de cercetători a descris sistemul vizual unic al acestei specii. Spre deosebire de celelalte specii, ai căror ochi sunt realizaţi din proteine, acest chiton neobişnuit utilizează pentru vedere aragonitul, un mineral din care este făcut şi materialul care îi înveleşte organismul.
 
 
„[Ochii] permit animalului să monitorizeze mediul prin protecţia armurii. Cea mai mare parte a carcasei este opacă şi doar ochii îi sunt transparenţi”, afirmă Ling Li, autorul studiului şi absolvent al postdoctoratului la Harvard.
 
Un studiu precedent a demonstrat că ochii moluştei sunt asemănători cu ochii umani, cu lentile datorită cărora se concentrează lumina pe o retină fotoreceptoare ce produce o imagine reală.
 
Pentru a măsura potenţialul de focalizare al ochilor, Li şi colegii săi au extras câţiva ochi din crustă şi i-au pus sub microscop. Lentilele se pot concentra şi crea imagini destul de clare, iar retina, deşi e mică, poate găzdui multipli receptorii. Fiecare ochi al chitonului produce câte o imagine mică pixelată.
 
Chitonii nu văd prea bine, dar nici nu au nevoie de asta, lor le trebuie doar să ştie dacă vreun prădător se află în apropiere. Dacă este aşa, atunci ei se ascund între pietre până trece pericolul.
 
 
Oamenii de ştiinţă speră că cercetarea acestei specii ar putea duce spre construcţia echipamentelor pentru domeniul militar şi al industriei grele, în cazul în care soldaţii şi muncitorii îşi desfăşoară activitatea în condiţii periculoase, ei ar putea beneficia de ochelari cu o protecţie puternică.
 
Sursa: UPI
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase