Home » Natură » Fenomenul extrem care îi îngrozeşte pe locuitorii din această zonă a Siberiei. ”A fost o flacără de foc, apoi fum şi totul s-a umplut cu apă”

Fenomenul extrem care îi îngrozeşte pe locuitorii din această zonă a Siberiei. ”A fost o flacără de foc, apoi fum şi totul s-a umplut cu apă”

Publicat: 12.08.2017
Oamenii de ştiinţă sunt îngrijoraţi pentru viaţa localnicilor, locuinţele şi locaţiile industriale importante din estul extrem al Rusiei din cauza unor fenomene extreme. Frica s-a întărit în urma unei explozii de gaz metan în Peninsula Yamal, regiune căreia i se mai spune şi "capătul lumii", scrie Siberian Times.

O explozie puternică şi asurzitoare a avut loc luna trecută în Peninsula Yamal. Permafrostul din Siberia se dezgheaţă din cauza încălzirii globale şi eliberează gaz metan captiv de mii de ani, care explodează puternic şi formează cratere adânci, scrie Gândul.

Deşi au avut loc mai multe explozii, ultima a format un crater de 50 de metri adâncime, care a fost umplut imediat cu apă. Renii şi câini au fugit din zona, de frică. Nisipul şi iarba s-au înnegrit din cauza căldurii intense a erupţiei care a fost descrisă ca fiind „o flacără de foc şi apoi o mare coloană de fum”.

Dr. Anton Sinitsky, directorul Centrului de Cercetare Arctic, Salekhard, a recunoscut că a fost surprins de forţa erupţiei. „Sunt încă puţin şocat”, a spus el.

Alexandru Mazharov, guvernator adjunct al regiunii autonome Yamalo-Nenets, a declarat: „Este foarte important pentru noi, de asemenea, să ştim ce să facem deoarece o astfel de erupţie poate să apară oriunde. Ar putea să lovească o instalaţie tehnică, o aşezare rezidenţială sau un obiect liniar (o conductă sau o cale ferată)”. 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase