Home » Știință » Provocarea de a găsi litera ”T”, care nu e de culoare roşie, demonstrează că atenţia poate fi setată. FOTO+VIDEO

Provocarea de a găsi litera ”T”, care nu e de culoare roşie, demonstrează că atenţia poate fi setată. FOTO+VIDEO

Publicat: 02.03.2016
Poţi găsi ceva mult mai rapid, dacă ştii la ce nu trebuie să te uiţi. Potrivit cercetătorilor, dacă ştii ce trebuie să eviţi, poţi accelera procesul.
Noua cercetare de la Universitatea Johns Hopkins a constatat că arta de a ignora lucrurile poate fi folosită pentru a îmbunătăţi performanţa de căutare, dar numai după ce oamenii au suficient timp să exerseze.
 
În timp ce acest lucru ne ajută să ştim exact ce căutăm, cercetătorii consideră că această abilitate este utilă pentru că ajută la blocarea informaţiilor care distrag atenţia.
 
Cercetătorii au efectuat două experimente. În ambele, participanţii au fost rugaţi să caute anumite litere pe un ecran computerizat. Participanţii au trebuit să caute un „B” sau un „F”, printre alte semne de diferite culori.
 
 
În unele cazuri, participanţilor li s-a spus ce culoare are litera, iar în alte cazuri nu li s-au dat indicii. Atunci când participanţii au avut timp să conştientizeze ce obiecte (ce culori) pot fi ignorate, performanţele lor au fost îmbunătăţite în raport cu timpul de căutare.
 
„Persoanele care ignoră în mod deschis informaţiile care le distrag atenţia îşi pot îmbunătăţi performanţele vizuale de căutare, utilă pentru persoanele a căror profesie e bazată pe căutare, cum ar fi radiologii şi personalul din aeroport. Această activitate are potenţialul de a ajuta în cadrul ocupaţiilor care se bazează pe căutarea  informaţiilro vizuale”, a declarat Corbin A. Cunningham, autorul principal al studiului.
 
La început, când participanţilor le-a fost spus ce culoare să ignore, timpii lor de căutare au încetinit. Dar după aproximativ o sută de încercări, participanţii au început să demonstreze rezultate de căutare mai bune. Cu cât mai multe informaţii pe care să le ignore le-au fost împărtăşite participanţilor, persoanele implicate au fost capabile să localizeze ţintele cu o mai mare eficienţă.
 
 
„Atenţia este de obicei considerată ca fiind ceva care îmbunătăţeşte prelucrarea celor mai importante obiecte”, a declarat co-autorul studiului Howard Egeth, profesor de ştiinţe psihologice de la Johns Hopkins.
 
Dacă nu aţi găsit litera T, aici o puteţi vedea: 
 

Galerie foto

vezi galeria
2 foto
 
Acest studiu, împreună cu unele lucrări în care a fost măsurată activitatea cerebrală în timp ce subiecţii au răspuns selectiv la stimulii prezentaţi în mijlocul unor stimuli concurenţi, subliniază importanţa de suprimare activă a acestor stimuli concurenţi.
 
 
Potrivit cercetătorilor, „aceasta este partea întunecată a atenţiei”. Echipa afirmă că practicarea acestei metode ar putea ajuta la îmbunătăţirea performanţelor vizuale de căutare.
 
Sursa: Mail Online

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase