Home » Știință » Misterul materiei întunecate ar putea fi, în sfârşit, DESCIFRAT după o descoperire a danezilor

Misterul materiei întunecate ar putea fi, în sfârşit, DESCIFRAT după o descoperire a danezilor

Misterul materiei întunecate ar putea fi, în sfârşit, DESCIFRAT după o descoperire a danezilor
Publicat: 25.03.2016
Prima ipoteză privind existenţa acestei substanţe a fost formulată de astronomul olandez Jacobus Kapteyn, în anul 1922.

Se estimează că materia întunecată constituie cinci şesimi din totalul materiei regăsite în Univers. Deşi este prezentă într-un procent atât de mare, nici până acum lumea ştiinţifică nu i-a putut descifra misterul. Cu toate acestea, au existat presupuneri conform cărora activitatea acestei structuri ar produce efecte distructive. Până de curând, acestea nu au putut fi demonstrate în mod direct, însă un nou studiu sugerează faptul că particulele subatomice ale materiei întunecate au o densitate atât de mare, încât există şansa ca ele să se transforme în găuri negre.

Se presupune că materia întunecată este formată din particule care au aceeaşi masă cu cea a protonilor, însă interacţionează mult mai slab cu materia decât o fac aceştia. Până acum, corpusculii consideraţi a avea cele mai mari şanse de a face parte din structura materiei întunecate sunt particulele masive slab interactive. Conform ipotezelor emise până în acest moment, acestea ar avea o masă de 100 de ori mai mare decât cea a protonilor.

Un nou studiu, realizat de o echipă de cercetători din cadrul Universităţii Danemarcei de Sud, sugerează faptul că materia întunecată nu este, de fapt, formată din particule masive slab interactive, ci din corpusculi care au o masă mai mare de 10 miliarde de ori decât cea a protonilor, adică echivalentul celei ale unei celule umane.

Conform experţilor danezi, o particulă subatomică având o masă atât de mare sugerează faptul că ea s-ar putea transforma într-o gaură neagră miniaturală. De asemenea, specialiştii au arătat în studiul lor că un astfel de corpuscul, denumit „materie întunecată interactivă de tip Plank”, ar fi apărut iniţial în primele momente de la declanşarea Big Bang-ului.

Cercetările privind structura noii particule descoperite continuă şi în momentul de faţă. Drept urmare, oamenii de ştiinţă nu pot da, deocamdată, un răspuns clar privind originea materiei întunecate.

Sursa: iflscience.com

Vă mai recomandăm şi: NASA va provoca un incendiu intenţionat la bordul unui vehicul spaţial

                                Avertismentul unui expert în inteligenţă artificială: „Roboţii vor gândi ca oamenii în doar 5 ani”

                              Canadienii au descoperit o gaură neagră care eliberează cele mai puternice emisii ultraviolete

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase