Home » Știință » Cercetătorii americani au descoperit efectul pe care îl are reducerea consumului de calorii asupra bolilor cardiace

Cercetătorii americani au descoperit efectul pe care îl are reducerea consumului de calorii asupra bolilor cardiace

Cercetătorii americani au descoperit efectul pe care îl are reducerea consumului de calorii asupra bolilor cardiace
Publicat: 21.07.2016
Există păreri care susţin că anumite alimente pot reduce inflamaţiile din corp.

Cercetătorii au descoperit, în cadrul unui nou studiu, că oamenii care îşi reduc cantitatea de calorii zilnică au suferă mai puţin de inflamaţii cronice. Greutatea participanţilor era fie normală sau uşor peste medie la începutul studiului.

Deşi studiile anterioare au dovedit că reducerea numărului de calorii poate afecta sistemul imunitar, noul studiu a arătat că dieta restrictivă pe care au urmat-o participanţii nu le-a compromis sistemul imunitar sau abilitatea acestora de a lupta împotriva infecţiilor. Micşorarea porţiei de calorii zilnice ar putea scădea riscul instalării unor boli, precum bolile cardiace sau diabetul, jucând un rol important în procesul de îmbătrânire.

,,Cu toată tehnologia care măsoară nivelul biometric, este foarte uşor ca persoanele să-şi menţină o restricţie de 10-15 procente din caloriile zilnice pentru a beneficia de îmbunătăţirile pe termen lung”, a declarat doctorul Luigi Fontana, profesor de medicină şi nutriţie la Universitatea Washington din St. Louis.

Studiile anterioare realizate pe animale au sugerat că restricţionarea nivelului de calorii ar putea reduce inflamaţiile, crescând rata de viaţă a persoanei. Cercetătorii sunt însă îngrijoraţi că o dietă restrictivă va creşte susceptibilitatea oamenilor la infecţii, afectând modul în care corpul răspunde la vaccinuri.

În acest studiu, 220 de persoane au fost împărţite în persone care îşi menţineau dieta normală şi cele care îşi reduceau numărul de calorii zilnice cu 25%. Persoanele din grupul cu dieta restricţionată nu au reuşit să atingă nivelul de 25%, dar şi-au redus semnificativ numărul de calorii. De asemenea, aceştia au consumat vitamine şi suplimente alimentare, pentru a preveni malnutriţia.

După terminarea studiului, care a durat doi ani, persoanele cu o dietă restrictivă au fost testate, prezentând un nivel scăzut al indicatorilor inflamatori, inclusiv C-reactiv şi TNF-alfa, spre deosebire de grupul cu o dietă normală.

Celor care au ţinut dieta restricţionată nu le-a fost afectată susceptibilitatea la infecţii sau vaccinuri.

Studiul anterior, aplicat aceluiaşi grup, a descoperit că restricţionarea nivelului de calorii timp de doi ani, a avut efecte benefice asupra participanţilor, precum scăderea presiunii arteriale sau nivelul colesterolului, ambii fatori de risc în dezvoltarea bolilor cardiace.

Experţii au afirmat că este prea devreme să recomande oamenilor să înceapă să-şi reducă nivelul de calorii. ,,Trebuie să învăţăm mai multe lucruri despre consecinţele acestei interveţii asupra sănătăţii oamenilor”, a declarat doctorul Richard Hodes, director al National Institute on Aging. 

Sursa: Live Science

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase