Home » Știință » Robotul de 104 kg pe care NASA îl folosea pentru a face teste pentru aselenizare – FOTO+VIDEO

Robotul de 104 kg pe care NASA îl folosea pentru a face teste pentru aselenizare – FOTO+VIDEO

Publicat: 03.09.2016
În 1965, NASA foloseau robotul PDAD (Power Driven Articulated Dummy sau ,,Manechinul articulat robotizat") pentru a testa costumele speciale pe care astronauţii urmau să le folosească în timpul primei aselenizări.

Deşi a simulat cu succes 35 de mişcări umane, dispozitivul nu şi-au finalizat niciodată misiunea deoarece erau detectate constant scurgeri de combustibil la nivelul sistemului său de alimentare. Acum, astronomii americani au decis să îl vândă la preţul de 80.000 de dolari.

PDAD a fost funcţional în perioada mai 1963 – iulie 1965. El a fost comandat de Centrul pentru Navete Spaţiale cu Echipaj Uman al NASA şi a fost construit de specialiştii Institutului de Tehnologie din Illinois. Scopul robotului a fost de a testa costumele spaţiale considerate periculoase pentru astronauţi. 

Robotul PDAD (Foto:justcollecting.com)

Robotul cântăreşte aproximativ 104 kilograme şi are o înălţime ajustabilă de 1,5 – 1,8 metri. Mişcările lui PDAD erau realizate cu ajutorul unor elemente de acţionare hidraulice puse în mişcare de uleiul care circula în interiorul unui sistem de tuburi de nailon coordonat din exterior. Carcasa sistemului a fost realizată din aluminiu, iar zona corespunzătoare feţei din fibră de sticlă.

În ciuda faptului că putea realiza mişcări asemănătoare cu cele umane, robotul nu era capabil să suporte presiunea necesară flexării extremităţilor fără a fi afectat de scurgerile de ulei. În cele din urmă, NASA a decis să scoată dispozitivul din uz şi să folosească în alt scop fondurile destinate proiectului de cercetare.

Sursa:youtube.com/ElectricScienceNews

NASA a produs doar doi roboţi de tip PDAD. Unul dintre ei se află expus la Smithsonian’s National Air and Space Museum, în Washington D.C., iar celălalt urmează să fie pus în vânzare în perioada 15 -26 septembrie. 

Sursa: Mail Online

Vă mai recomandăm şi: NASA a restabilit legătura indirectă cu Soarele, pe care a pierdut-o timp de doi ani  

                                             NASA studiază un asteroid care ar putea spulbera Pământul în 2135

                                            Timp de un an aceşti oameni au trăit fără aer curat, mâncare proaspătă sau intimitate. Experiment inedit al NASA

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase