Home » Știință » O nouă analiză a unei roci de pe Lună scoate la iveală un lucru surpinzător: satelitul nostru nu are apă

O nouă analiză a unei roci de pe Lună scoate la iveală un lucru surpinzător: satelitul nostru nu are apă

O nouă analiză a unei roci de pe Lună scoate la iveală un lucru surpinzător: satelitul nostru nu are apă
Publicat: 26.08.2017
Savanţii conduşi de geochimistul James Day de la University of California San Diego au reanalizat fragmente a unei roci provenite de pe Lună, culese de misiunea Apollo 16 în 1972, concluzionând că satelitul nostru natural nu are apă.

Dacă Luna are sau nu apă este un aspect crucial nu numai pentru viitoare misiuni, ci şi pentru înţelegerea compoziţiei şi originii satelitului. Acest nou studiu contrazice un altul recent care precizează că Luna are o cantitate enormă de apă, scrie Science Alert.

Cunoscută ca 66095 sau rusty rock (rocă ruginită), mostra a fost prelevată din marginea unui crater de la baza Stone Mountain, la sud de locul de aselenizare şi conţine o cantitate mare de elemente volatile.

Un punct central al cercetătorilor care au analizat recent mostra a fost reprezentat chiar de aceste volatile – elemente cu un punct de fierbere mic ce se evaporă rapid – acestea furnizează indicii importante pentru înţelegerea formării Lunii.

„Dacă Luna e uscată”, spune Day, „atunci formarea ei ar fi avut loc în urma unui eveniment cataclismic”. Teoria este că Luna a fost formată în urma impactului unui asteroid asupra Terrei; un impact atât de puternic încât o bucată din planetă s-a desprins, devenind satelitul nostru natural. Acest nou corp ceresc ar fi fost extrem de fierbinte, ducând la pierderea elementelor şi substanţelor volatile precum clorul, zincul, potasiul şi apa. În aparenţă, mostra acesta contrazice teoria de mai sus, dar alte mostre culese de pe Lună o confirmă. Astfel, cercetătorii au găsit dovezi pentru ambele situaţii.

Rusty a fost văzută de-a lungul deceniilor ca o „curiozitate bizară”, menţionează Day, „dar care, în realitate, ne spune ceva foarte important despre interiorul Lunii”.

Noua analiză a scos astfel la iveală că mostra conţine izotopi mai uşori de zinc, ceea ce indică faptul că acest element s-a evaporat şi s-a condensat la începutul existenţei Lunii.

De asemenea, această descoperire a izotopilor de zinc este un indiciu că în prezent Luna este uscată.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Imagini nemaivăzute din timpul misiunilor Apollo: Călătoria spre Lună, văzută prin ochii astronauţilor

45 de ani de la Apollo 16, penultima misiune care a dus omul pe Lună. Urmăreşte istoria Apollo în şapte minute – VIDEO

ARHIVA APOLLO, online: Peste 8.400 de imagini din misiunile NASA pe Lună, publicate – FOTO

Conform unui nou studiu, câmpul magnetic al Lunii a durat cu un miliard de ani mai mult decât se credea anterior

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase