Home » Știință » Eveniment rar şi spectaculos observat de astronomi: o coliziune între două găuri negre

Eveniment rar şi spectaculos observat de astronomi: o coliziune între două găuri negre

Eveniment rar şi spectaculos observat de astronomi: o coliziune între două găuri negre
Publicat: 20.11.2017
O echipă de cercetători care căuta unde gravitaţionale a confirmat încă o descoperire. Denumită GW170608, gaura neagră a fost formată în urma contopirii a două găuri negre.

Cele două găuri negre sunt relativ uşoare, de 7, respectiv 12 ori masa solară, şi se află la o distanţă de un miliard de ani lumină faţă de Terra. Evenimentul a lăsat o gaură neagră cu 18 mase solare, ceea ce înseamnă că energia echivalentă a unei mase solare a fost emisă sub formă de unde gravitaţionale în timpul coliziunii, scrie phys.org.

Evenimentul a fost observat cu două detectoare, LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) şi Virgo, pe 8 iunie 2017, şi a fost recent descris într-o lucrare publicată în jurnalul The Astrophysical Journal Letters.

LIGO este cea mai uşoară gaură neagră binară observată de LIGO şi Virgo şi este una dintre primele cazuri în care găurile negre detectate cu ajutorul undelor gravitaţionale au mase similare cu cele detectate indirect, cu ajutorul radiaţiei electromagnetice, precum radiaţiile X.

Cele două detectoare sunt în prezent îmbunătăţite şi vor fi repornite la sfârşitul lui 2018. Cu o tehnologie mai bună, astfel de evenimente cosmice vor putea fi observate mai în detaliu, ceea ce va ajuta desigur la înţelegerea naturii găurilor negre şi a undelor gravitaţionale ce provin din evenimentele de coliziune.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Ce există în interiorul unei găuri negre. ”Sunt mult mai frumoase şi mai complexe faţă de ceea ce se credea până acum”

S-a calculat numărul de găuri negre din galaxia noastră, iar acesta poate părea impresionant

Ce se întâmplă cu un corp când se apropie de o gaură neagră? Un studiu confirmă existenţa unui element care a rămas până acum o enigmă. Einstein a avut dreptate

Reuşita fără precedent a fizicienilor britanici. Ce s-ar întâmpla în cazul în care Universul ar fi format din cinci dimensiuni – FOTO

 

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase