Home » Știință » O nouă tehnică revouţionară ar putea înlocui mamografiile dureroase. Analiza durează doar 15 secunde

O nouă tehnică revouţionară ar putea înlocui mamografiile dureroase. Analiza durează doar 15 secunde

Publicat: 22.06.2018
Pentru femeile de peste 40 de ani, mamografia este o analiză necesară, dar neplăcută, pe care trebuie să o facă o dată pe an sau la doi ani. Deşi tehnica este un factor decisiv al reducerii riscului morţilor asociate cancerului mamar, nu este ideală deoarece pacientul este expus radiaţiilor cu raze X, iar sânii sunt striviţi între două plăci metalice.

Detectarea în faze iniţiale a crescut rata de supravieţuire a pacientelor ce suferă de cancerul mamar, însă multe femei evită procedura din cauza disconfortului. În cadrul unui studiu din 2013, majoritatea subiectelor intervievate au declarat că evită mamgrafiile din cauza durerii. 

Mamografia poate oferi un diagnostic greşit în cazul multor femei, mai ales tinere ce sunt considerate dense din punct de vedere radiografic. De asemenea, în urma mamografiilor, aproximativ 50% dintre femei primesc un diagnostic pozitiv fals, informează Science Daily. 

Cercetătorii din cadrul Institutului Caltech susţin că au dezvoltat un scaner cu laser sonic ce poate identifica tumoarea în maximum 15 secunde prin transmiterea pulsaţiilor de lumină către sâni. Sistemul de scanare, denumit tomografie computerizată fotoacustică sau PACT, a fost dezvoltat în laboratorul specialistului în inginerie Lihong Wang. 

PACT funcţionează prin transmiterea unor pulsaţii laser cu infraroşu prin ţesutul mamar. Lumnina laser se propagă prin sân şi este absorbită de către moleculele de hemoglobină încărcate cu oxigen, fapt ce provoacă vibraţii ultrasonice la nivel molecular. Aceste vibraţii călătoresc prin ţesut şi sunt captate de o rază cu 512 senzori ultrasonici ce se află în jurul ţesutului mamar. Informaţiile colectate de aceşti senzori sunt utilizate pentru asamblarea unor imagini a structurii interne a sânului. PACT poate furniza o imagine a structurii interne aflată chiar şi la patru centimetri adâncime. Deoarece utilizează moleculele de hemoglobină, cele mai vizibile sunt vasele de sânge prezente în ţesut. Acest lucru poate duce la identificarea cancerului deoarece cancerul îşi dezvoltă propriile vase de sânge în jurul lor. 

În cazul procedurii PACT, pacientul este aşezat pe o masă cu faţa în jos, iar pe rând fiecare sân este amplasat într-o cavitate, întregul proces durează aproximativ 15 secunde, în timp ce metoda tradiţională poate dura chiar şi 45 de minute. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole: 

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase