Home » Știință » Intensitatea furtunii de nisip de pe Marte scade. Se va trezi roverul Opportunity?

Intensitatea furtunii de nisip de pe Marte scade. Se va trezi roverul Opportunity?

Intensitatea furtunii de nisip de pe Marte scade. Se va trezi roverul Opportunity?
Publicat: 04.09.2018
Odată cu limpezirea cerului marţian după o furtună masivă de nisip, inginerii NASA speră ca Opportunity să „sune acasă”.

Opportunity se află în Valea „Perseverenţei” de la începutul lui iunie şi a fost prins într-o furtună care a acoperit întreaga planetă. Întrucât a ajuns puţină lumină la panourile solare ale sale din cauza nisipului, Opportunity a trecut în modul de hibernare din cauza lipsei de energie. Nimeni nu a mai auzit de rover din 10 iunie, scrie Science News.

Dar observaţiile de la Mars Reconnaissance Orbiter al NASA au indicat că, acum, furtuna de nisip se temperează. De îndată ce Opportunity va fi expus la suficientă lumină pentru a se trezi, NASA va încerca să comunice cu roverul. Dacă echipa nu reuşeşte să restabilească contactul, în 45 de zile, atunci se va considera că Opportunity nu a supravieţuit furtunii şi se va înceta trimiterea de semnale către el.

Chiar dacă echipa NASA va restabili contacul cu roverul, nu există garanţie că vehiculul îşi poate continua explorarea. Praful şi urmele lăsate de furtună pot fi cauzat suficiente avarii pentru a-l scoate din uz.

S-ar potrivi dacă Valea „Perseverenţei” este locul de veci al roverului. Opportunity a avut o activitate remarcabilă. Fiind proiectat să se deplaseze doar un kilometru într-o misiune de 90 de zile, vehiculul a reuşit să meargă 45 de kilometri în ultimii 14 ani, făcând descoperiri esenţiale precum dovezi ale existenţei apei pe Planeta Roşie.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Furtuna de praf de pe Marte s-a extins la nivel global. Curiosity a înregistrat imagini cu fenomenul

Vulcani extrem de explozivi au dus la crearea unei formaţiuni geologice misterioase pe Marte

Roverul Opportunity de pe planeta Marte trece printr-o furtună extremă de praf. Ce semnal a trimis

O nouă imagine de pe Marte provoacă controverse puternice. ”Demonstrează dispariţia macabră a extratereştrilor”

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase