Home » Știință » Staţia Spaţială Internaţională ar putea rămâne fără echipaj după misiunea eşuată de trimitere a doi astronauţi în spaţiu

Staţia Spaţială Internaţională ar putea rămâne fără echipaj după misiunea eşuată de trimitere a doi astronauţi în spaţiu

Staţia Spaţială Internaţională ar putea rămâne fără echipaj după misiunea eşuată de trimitere a doi astronauţi în spaţiu
Publicat: 13.10.2018
Astronautul Nick Hague (NASA) şi cosmonautul Alexey Ovchinin (Roscosmos) se aflau joi la bordul unei capsule Soyuz când propulsoarele rachetei ce îi tansporta către Staţia Spaţială Internaţională au încetat să mai funcţioneze. Cei doi au fost nevoiţi să aterizeze de urgenţă.

Hague se afla în prima sa misiune către ISS, unde se află în prezent alţi trei astronauţi, Serena Auñón-Chancellor (NASA) Sergey Prokopyev (Roscosmos) şi Alexander Gerst (ESA). Conform PopScience, cei trei membri ai misiunii 57 de pe ISS se vor întoarce pe Pământ pe 13 decembre. 

Potrivit agenţiei de ştiri din Rusia TASS, membrii de la bordul Staţiei Spaţiale au suficiente provizii la bord pentru continuarea misiunii până la data la care au fost programaţi pentru a se întoarce la sol. Însă incidentul ce a avut loc recent ar putea afecta viitorul misiunilor de pe ISS.

Se vor putea întoarce astronauţii pe Pământ?

În prezent, există o capsulă Soyuz ataşată staţiei spaţiale, aşadar membrii echipajului vor putea ajunge pe Terra. Misiunea de aterizare a acestora este programată pentru luna decembrie, iar dacă problemele de la sol nu vor fi rezolvate până atunci ISS ar putea rămâne goală pentru o perioadă. Momentan, la bordul navei se află suficiente provizii pentru în cazul în care cei trei astronauţi vor fi nevoiţi să petreacă mai mult timp la bord. 

Ar putea Staţia Spaţială Internaţională să funcţioneze fără echipaj?

Teoretic, laboratorul aflat în orbita Pământului poate funcţiona fără echipaj. Această problemă a mai fost adusă în discuţie anterior. Pe 11 august, după o defecţiune la o rachetă Soyuz ce nu avea echipaj la bord, specialiştii şi-au pus aceeaşi întrebare. Din fericire, în acest caz inginerii au reuşit să rezolve defecţiunea, ia misiunile cu echipaj din septembrie 2011 şi noiembrie au fost un succes, ISS nefiind lăsat fără echipaj. 

 Staţia Spaţială Internaţională (ISS), istoria unui experiment reuşit

În cazul în care vor fi nevoiţi să plece, astronauţii vor securiza sistemele de răcire şi electrice. De asemenea, specialiştii de la sol vor transmite sistemului comenzi pentru a menţine staţia pe aceeaşi altitudine şi traiectorie.

Ce se va întâmpla cu ieşirile în spaţiu programate?

Momentan sunt programate două ieşiri în spaţiu ale astronauţilor de ISS, una pe 19 octombrie şi a doua pe 25. După incidentul fisurii din capsula Soyuz a mai fost adăugată o ieşire în spaţiu pentru luna noiembrie, pentru analizarea exteriorului navei. Din nefericire, doar unul dintre cei doi astronauţi ce trebuiau să iasă în spaţiu se află momentan la bordul ISS (Alexander Gers, comandantul navei). Al doilea astronaut, Nick Hague se afla în capusla Soyuz ce ar fi trebuit să ajungă la staţie. 

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

 
 
 
 
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase