Home » Știință » Creşterea numărului cazurilor de COVID-19, alimentată de bolnavii nedetectaţi

Creşterea numărului cazurilor de COVID-19, alimentată de bolnavii nedetectaţi

Creşterea numărului cazurilor de COVID-19, alimentată de bolnavii nedetectaţi
Publicat: 19.03.2020
Persoanele infectate cu noul coronavirus SARS-CoV-2 şi care nu sunt diagnosticate par să contribuie la răspândirea rapidă a bolii COVID-19, potrivit unui studiu publicat în revista Science.

Autorii studiului au descoperit că persoanele infectate cu SARS-CoV-2 care nu au fost diagnosticate, cel mai probabil pentru că nu s-au simţit foarte bolnave, au fost sursa infectării a cel puţin două treimi dintre cazurile de COVID-19 documentate în China în primele săptămâni ale focarului. 

„Explozia cazurilor de COVID-19 în China a fost alimentată în mare parte de persoane cu simptome uşoare, limitate sau fără simptome care nu au fost detectate”, a declarat co-autorul Jeffrey Shaman, profesor de ştiinţe ale sănătăţii mediului la Universitatea Columbia, potrivit Live Science.

Potrivit acestuia, cazurile de îmbolnăviri nedetectate pot expune o parte mult mai mare a populaţiei la virus decât în alte condiţii. Jeffrey Shaman afirmă că acest tip de transmitere a virusului „va continua să prezinte o provocare majoră pentru reducerea acestui focar (pandemia de COVID-19 n.r.)”. 

Pentru studiul publicat luni (16 martie) în revista Science, cercetătorii au dezvoltat un model pe calculator pentru a simula răspândirea SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19, în 375 de oraşe din China, inclusiv Wuhan, de unde a început focarul. Pentru acest model, cercetătorii au combinat date despre infecţiile semnalate cu informaţii despre mişcarea oamenilor (obţinute din datele telefoanelor mobile).

Înainte de instituirea carantinei generale, aproape 86% dintre toate infecţiile COVID-19 din China erau nediagnosticate

În urma analizei, oamenii de ştiinţă au estimat că înainte de instituirea carantinei generale în Wuhan, în 23 ianuarie, aproximativ 86% dintre toate infecţiile COVID-19 din China erau nediagnosticate. Cu alte cuvinte, pentru fiecare caz confirmat de COVID-19, au existat alte şase nedetectate. 

Aceste cazuri nedetectate au fost responsabile pentru majoritatea răspândirii bolii înainte de instituirea restricţiilor privind călătoriile, au precizat cercetătorii.

Numărul de cazuri de coronavirus ar putea fi de 1,5 milioane, la nivel mondial

Această descoperire are implicaţii asupra răspândirii COVID-19 în restul lumii, întrucât multe ţări se află în urmă cu testarea bolii. Rezultatele sugerează că numărul de cazuri de COVID-19, la nivel mondial, ar putea fi de cinci până la 10 ori mai mare decât cel raportat. Acest lucru înseamnă că numărul adevărat de cazuri de coronavirus ar putea fi mai mare de 1,5 milioane, potrivit Quartz.

„Ştim că acesta este doar vârful aisbergului”, a spus Shaman în cadrul unei conferinţe de presă, potrivit Quartz. 

„Întrebarea este cât de mult din aisberg este scufundat. Putem argumenta cu privire la numărul exact, dar dacă nu sunteţi într-un loc în care nu vă axaţi proactiv pe oameni şi teste, atunci majoritatea cazurilor de infecţie vor fi nedetectate”, a adăugat acesta.

După ce China a implementat carantina generală în Wuhan, oficialii au putut detecta majoritatea cazurilor (65%) şi să reducă răspândirea bolii COVID-19.

Autorii studiului au concluzionat că este necesară o „creştere radicală a identificării şi izolării infecţiilor în prezent nedetectate pentru a controla integral virusul SARS-CoV-2”.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a recomandat tuturor statelor lumii să testeze cât mai mulţi oameni posibil, pentru a stopa pandemia COVID-19.

„Cel mai bun mod de a preveni infecţiile şi a salva vieţi este să rupeţi lanţul transmiterilor. Avem un mesaj simplu pentru toate ţările: testaţi, testaţi, testaţi!”, a spus marţi, într-o conferinţă de presă, Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul OMS. 

Vă recomandăm să citiţi şi:

Coronavirusul poate rămâne în aer liber până la trei ore – studiu

 

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase