Home » Știință » Putin a anunţat că Rusia a aprobat spre utilizare primul vaccin din lume împotriva coronavirusului. Una dintre fiicele lui ar fi fost deja vaccinată deși faza a treia de studiu nu s-a încheiat

Putin a anunţat că Rusia a aprobat spre utilizare primul vaccin din lume împotriva coronavirusului. Una dintre fiicele lui ar fi fost deja vaccinată deși faza a treia de studiu nu s-a încheiat

Publicat: 12.08.2020

Președintele rus Vladimir Putin a anunţat că a înregistrat primul vaccin din lume împotriva coronavirusului după două luni de teste pe oameni.

GALERIE FOTO

Putin a afirmat că vaccinul a trecut prin „toate verificările necesare” și că formează imunitate la coronavirusul SARS-CoV-2 care provoacă infecția COVID-19. Mai mult, a anunțat că una dintre fiicele sale a fost deja vaccinată, transmite BBC.

Experți internaționali din domeniu sunt îngrijorați de viteza cu care Rusia a obținut vaccinul, sugerând că cercetările în acest sens ar putea să fie viciate și că vaccinul ar putea să nu fie atât de sigur sau eficient.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a cerut săptămâna trecută Rusiei să respecte procedurile internaționale privind producerea unui vaccin împotriva COVID-19. Mai mult, reprezentanții OMS au anunțat marți că sunt în discuții cu autoritățile ruse pentru verificarea vaccinului denumit Sputnik-V. Denumirea a fost dată de oameni de știință din Rusia în onoarea primului statelit artificial lansat în 1957.

În prezent, vaccinul rus nu se află în lista OMS a celor șase vaccinuri care au ajuns în faza a treia a studiilor clinice, care implică testări masive pe oameni.

În ciuda progresului rapid, majoritatea experților consideră că orice vaccin împotriva COVID-19 nu va fi disponibil pe scară largă până la mijlocul anului 2021.

Putin a anunțat că una dintre fiicele lui a luat „parte la experimentul” privind vaccinul anti COVID-19

La o întâlnire cu membrii guvernului, Vladimir Putin a anunțat marți că Rusia a obținut primul vaccin împotriva coronavirusului. El a spus că știe că vaccinul este „destul de eficient”, fără a oferi detalii suplimentare și a subliniat că a trecut „toate verificările necesare”.

Putin a menționat că vaccinul a fost administrat uneia dintre fiicele sale, care se simțea bine, în ciuda unei scurte creșteri a temperaturii.

„Cred că, în acest sens, a luat parte la experiment”, a spus Putin.

„După prima injecție, temperatura ei era de 38 de grade, în ziua următoare de 37,5, și asta a fost. După a doua injecție, i-a crescut ușor temperatura, apoi a revenit la normal”, a mai spus el.

Maria Vorontsova, fiica cea mare a lui Vladimir Putin, este medic pediatru endocrinolog / Credit foto: Profimedia

Vladimir Putin nu a precizat care dintre cele două fiice ale sale a primit vaccinul. Se întâmplă rar ca președintele rus să vorbească public despre ele. Viața fiicelor lui Putin, numite Maria Vorontsova și Katerina Tikhonova în reportajele media, a fost mereu un secret. Vezi aici imagini rare cu fiicele lui Putin.

Vaccinul Sputnik-V a fost aprobat drept primul vaccin împotriva COVID-19, dar fără cea mai importantă fază a studiului clinic

Ministrul Sănătăţii, Mikhail Murashko, a precizat că vaccinul dezvoltat de Centrul de cercetări Gamaleya şi-a confirmat eficacitatea şi siguranţa.

Vaccinul Sputnik-V a fost aprobat spre administrare de către autoritățile de reglementare rusești înainte de finalizarea unui studiu clinic mai mare care a implicat mii de oameni, cunoscut științific sub numele de faza a treia. Experții consideră că această etapă, de altfel și ultima a unui studiu clinic, este o parte esențială a procesului în care nu este testată doar eficacitatea vaccinului, ci și siguranța lui.

La jumătatea lunii iulie, Kirill Dmitriev, directorul Fondului rus de Investiţii Directe, implicat în stimularea companiilor ruse să dezvolte soluţii anticoronavirus, a afirmat că faza a III-a testelor clinice se va desfășura acasă și în două țări din Orientul Mijlociu și că va începe după încheierea în 3 august a etapei a II-a a studiului. La etapa a doua a testelor clinice au participat 100 de persoane.

„Pentru a obține așa-numita imunitate de grup, în Rusia trebuie să fie vaccinați între 40 de milioane și 50 de milioane de oameni. Astfel, credem că vom putea produce în jur de 30 de milioane (de doze pe plan intern) anul acesta și apoi vom putea termina vaccinarea anul viitor”, afirma atunci Kirill Dmitriev.

El a menționat că Rusia a încheiat, de asemenea, acorduri de fabricație cu alte cinci țări și că ar putea produce până la 170 de milioane de doze de vaccin anti-COVID-19 în străinătate, anul acesta.

Săptămâna trecută, guvernul rus a anunțat că se pregătește să înceapă, în octombrie, vaccinarea în masă împotriva coronavirusului.

Vă recomandăm să citiți și:

Rusia pregătește vaccinarea în masă împotriva COVID-19

Rusia începe să exporte Avifavir, medicament pentru COVID-19. Tratamentul este deja folosit cu succes

Un grup de cercetători a testat un vaccin anti COVID-19 fără a avea dovezi că acesta ar fi eficient

Cum va veni vaccinul anti COVID-19 în România. Rafila: E posibil să nu se administreze într-o singură doză

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase