Home » Maratoanele Descopera » Vikingii marii cuceritori » A fost descoperit un detaliu fascinant despre săbiile vikingilor

A fost descoperit un detaliu fascinant despre săbiile vikingilor

A fost descoperit un detaliu fascinant despre săbiile vikingilor
Publicat: 22.04.2017
O analiză a trei săbii vikinge, utilizând o nouă metodă, a dezvăluit că unele arme serveau unui alt scop în afară de război, contrar concepţiilor de până acum.

Cercetătorii au observat că aceste artefacte nu erau suficient de rezistente pentru a fi folosite în luptă, astfel, cel mai probabil, aveau un rol decorativ.

Această descoperire, alături de altele similare, confirmă ideea care susţine că săbiile au devenit un simbol al puterii şi al statutului social, notează Live Science.

De la începutul erei vikinge, din (aproximativ) anul 750, războinicii vikingi foloseau de obicei topoare şi suliţe, iar săbiile erau mult prea costisitoare şi erau în principal deţinute de elită.

Din cele aproximativ 2.000 de săbii care au supravieţuit, o mare parte au fost examinate ori cu ochiul liber, ori cu metode invazive care necesitau extragerea de mostre.

Acum, savanţii au folosit pentru prima dată o metodă revoluţionară care are la bază scanarea neutronică. Spre deosebire de scanarea cu raze X, scanarea neutronică poate penetra stratul electronic al atomilor, oferind o scanare mai profundă.

Anna Fedrigo, cercetătoarea care a condus această cercetare de la Universitatea Tehnică din Danemarca, a dezvăluit că „este primul studiu care ne permite să „secţionăm” săbiile vikinge, arătând cum diferitele materiale au fost combinate”.

Toate cele trei săbii datează din secolul al IX-lea sau al X-lea şi provin din Iutlanda centrală, în Danemarca de astăzi. Au fost create cu ajutorul unei tehnici în care fâşii subţiri de fier şi oţel erau îmbinate, răsucite şi forjate în varii moduri pentru a produce tipare decorative pe suprafaţa rezultată. Fedrigo precizează că „această metodă este încă apreciată – săbii cu astfel de decoraţiuni sunt încă produse pentru pasionaţi”.

De asemenea, şi cel mai important, săbiile nu erau destinate pentru război, cercetătoarea adăugând că „deoarece oţelul este mai dur ca fierul, ne aşteptăm să găsim, într-o armă, muchii dure de oţel şi un miez de fier care să absoarbă loviturile. Săbiile analizate nu arată această distribuire preferenţială”.

Mai mult decât atât, scanările au arătat că diferitele tipuri de metal din aceste săbii erau procesate la temperaturi înalte, ceea ce poate duce la formarea oxizilor pe suprafaţa săbiilor, astfel acestea sunt predispuse la apariţia ruginei”.

Cercetătorii au publicat acest studiu în numărul lunii aprilie al revistei Journal of Archaeological Science: Reports.

Vă recomandăm să citiţi şi următoarele articole:

Cele mai faimoase săbii din lume

Fierarii din Damasc realizau săbii folosind nanotuburi de carbon cu multe secole înainte de descoperirea modernă a acestora

Despre berserkeri si alte mituri vikinge

De ce puternicii vikingi nu au putut cuceri micuţa Irlanda

Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase