Home » Știință » Un tezaur de delicii cosmice. NASA a publicat imagini superbe cu Universul care ne înconjoară

Un tezaur de delicii cosmice. NASA a publicat imagini superbe cu Universul care ne înconjoară

Un tezaur de delicii cosmice. NASA a publicat imagini superbe cu Universul care ne înconjoară
Galaxia Roată de Car. Sursa foto: NASA
Publicat: 13.10.2020

NASA a publicat „un tezaur de delicii cosmice”, imagini superbe surprinse cu ajutorul telescoapelor din întreaga lume.

Universul, văzut prin infraroșu, unde radio și gamma, este o priveliște spectaculoasă, oferind culori, spirale și roiuri de stele care arată de parcă au fost visate de un designer grafic. Însă, în afară de câteva retușuri de culoare și suprapunere de „multi-lungimi de unde”, așa arată, de fapt, multe locuri din Univers.

Galaxia Messier 82

Galaxia Messier 82 a fost ilustrată cu ajutorul razelor X și folosind date de la telescopul spațial Hubble și Observatorul cu raze X Chandra al NASA.  Tiparele albastre și roz văzute în imagine absolut uriașe, acoperind în jur de 20.000 de ani-lumină, acesta fiind rezultatul exploziilor repetate de supernove.

Marele Nor al lui Magellan

Marele Nor al lui Magellan este una dintre cele mai luminoase explozii ale unei supornove din ultimele secole. O undă roz de șoc poate fi văzută în timp ce interacționează cu rămășițele stelei.

Dansul stelelor

Două stele masive din sistemul Eta Carinae orbitează una în jurul celeilalte, nuanțele de alb reprezentând date optice colectate de telescopul spațial Hubble, nuanțele de albastru reprezentând lumina UV de la Hubble, iar mov reprezentând imagistica prin raze X de la Chandra.

Galaxia Roata de Car

Această galaxie seamănă cu „un ochi de bou”, ceea ce este de înțeles pentru că o galaxie mai mica a trecut prin centrul său. Coliziunea violentă a produs unde de șoc care au trecut prin galaxie și au declanșat formarea de stele. Razele X de la Chandra, colorate cu mov, arată gazele fierbinți care au aparținut galaxiei Roata de Car în timp ce sunt transportate la o distanță de mai bine de 150.000 de ani-lumină din cauza coliziunii. Datele optice de la Hubble, colorate cu roșu, verde și albastru, arată unde anume ar fi declanșat această coliziunea formarea de stele.

Nebuloasa Helix sau Nebuloasa Ochiul lui Dumnezeu

Atunci când o stea precum Soarele nu mai are combustibil, steaua se extinde și straturile sale exterioare  se evaporă, iar apoi miezul stelei se micșorează. Această fază este cunoscută drept „nebuloasa planetară”, iar astronomii se așteaptă ca Soarele nostru să treacă printr-o astfel de fază peste aproximativ 5 miliarde de ani, potrivit NASA.

Roiul Pandora sau Abell 2744

Roiurile de galaxii sunt cele mai mari obiecte din Univers susținute împreună de gravitație. Acestea conțin cantități enorme de gaz supraîncălzit, temperaturile atingând zeci de milioane de grade, care strălucesc în raze X și pot fi observate la distanțe de milioane de ani-lumină între galaxii. Imaginea cu Roiul Pandora combină raze X de la Chandra cu date optice de la Hubble.

Vă mai recomandăm să citiți și:

NASA a descoperit un nou mod de a ateriza în condiții de siguranță pe alte lumi

Descoperire uriaşă făcută de NASA. Ce au găsit oamenii de ştiinţă în spatele planetei Neptun

NASA ar fi descoperit fosfină pe Venus în 1978, însă nu și-a dat seama. Ce arată datele din arhivă

Megaracheta Space Launch System (SLS) a NASA, care va readuce oameni pe Lună, mult mai scumpă decât s-a preconizat

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase