Home » Știință » NASA a descoperit un nou mod de a ateriza în condiții de siguranță pe alte lumi

NASA a descoperit un nou mod de a ateriza în condiții de siguranță pe alte lumi

Publicat: 25.09.2020

NASA a construit un sistem nou-nouț care ar putea face aterizarea pe Lună și pe Marte mai puțin riscantă, iar agenția spațială americană are deja planuri de testare a sistemului în timpul unei viitoare misiuni.

GALERIE FOTO

Proiectul Safe and Precise Landing Integrated Capabilities Evolution (SPLICE) al agenției americane are ca scop îmbunătățirea siguranței aterizărilor prin combinarea unor senzori cu laser, o cameră foto, un computer de înaltă viteză și niște algoritmi foarte sofisticați. Toate aceste elemente sunt capabile să depășească nevoia pentru un pilot uman, susține NASA.

„Ceea ce construim este un sistem complet de aterizare care va funcționa pentru viitoarele misiuni Artemis către Lună și care poate fi adaptat pentru Marte. Scopul nostru este să reunim componente individuale și să ne asigurăm că funcționează ca un sistem”, spune Ron Sostaric, manager de proiect la NASA.

SPLICE ar putea să ajute prima femeie să aterizeze pe Lună

Sistemul ar permite sondelor de aterizare să ajungă pe mai multe tipuri de teren, inclusiv cele aflate în apropiere de bolovani sau cratere.

SPLICE funcționează prin scanarea suprafeței cu o bază de date de locuri cunoscute, astfel încât să stabilească unde se află. La aproape 6 km deasupra suprafeței, un laser cu trei raze încearcă să identifice cel mai sigur loc pentru aterizare.

NASA speră ca sistemul să ajute prima femeie să aterizeze pe Lună cel mai devreme în 2024, misiunea făcând parte din programul Artemis.

„Aterizarea precisă și sigură pe alte lumi încă prezintă multe provocări”

NASA mai are de gând să testeze pentru prima oară sistemul în timpul unui zbor al rachetei Blue Origin New Shephard. Însă, nu se știe încă data la care va avea loc acea misiune.

În loc să caute un loc sigur pentru aterizare pe Marte în timpul acestor teste, SPLICE va căuta un teren potrivit unde racheta New Shepard ar putea să aterizeze pe Pământ, scrie Futurism.

„Aterizarea precisă și sigură pe alte lumi încă prezintă multe provocări. Nu există încă astfel de tehnologii comerciale. O astfel de capabilitate ar fi benefică pentru fiecare viitoare misiune, așa că NASA încearcă să satisfacă această nevoie”, mai notează Ron Sostaric.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Cercetătorii au descoperit că Luna ruginește, iar Pământul ar fi de vină

Astronomii au descoperit o structură neobişnuită sub cel mai mare crater de pe Lună

NASA a descoperit o planetă asemănătoare cu Pământul ce ar putea să susţină viaţa

Descoperire uriaşă făcută de NASA. Ce au găsit oamenii de ştiinţă în spatele planetei Neptun

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase