Home » D:News » Megaracheta Space Launch System (SLS) a NASA, care va readuce oameni pe Lună, mult mai scumpă decât s-a preconizat

Megaracheta Space Launch System (SLS) a NASA, care va readuce oameni pe Lună, mult mai scumpă decât s-a preconizat

Credit foto: NASA
Publicat: 08.09.2020

Megaracheta Space Launch System (SLS), construită de NASA, și întreaga infrastructură terestră care o implică, au depășit cu mult costurile estimate, determinând agenția spațială să notifice Congresul despre această situație.

Megaracheta Space Launch System – GALERIE FOTO

Anunțul a fost făcut de Kathy Lueders, recent numită la conducerea departamentului de zboruri spațiale umane ale NASA. Potrivit unei postări pe un blog NASA, noile costuri de bază pentru dezvoltarea Space Launch System vor fi de 9,1 miliarde de dolari, în timp ce alte 2,4 miliarde de dolari sunt pentru sistemele de la sol asociate cu misiunea care va readuce oamenii pe Lună.

„NASA a notificat Congresul despre aceste noi angajamente și lucrăm în cel mai bun ritm posibil înspre lansare, inclusiv eficientizarea fluxului operațional la (centrul spațial n.r.) Kennedy și evaluarea oportunităților de îmbunătățire a eficienței activităților noastre de integrare”, a anunțat Lueders.

Congresul american a aprobat o finanțare de 7 miliarde de dolari, pe cifrele anului fiscal 2019, pentru racheta Space Launch System (SLS).

Au fost depășite și costurile stabilite în urma auditului

În aprilie, un raport al Office Government Accountability Office (GAO) al SUA, care a făcut un audit pe SLS, a stabilit un cost de dezvoltare estimat la 8,75 miliarde de dolari, în timp ce infrastructura terestră asociată – numită Exploration Ground Systems (EGS) – costa aproximativ 2,33 miliarde de dolari. Deși raportul a fost publicat în aprilie, estimările cifrelor fuseseră făcute în ianuarie. Cifrele actuale sunt peste cele din ianuarie, notează The Science Times.

Space Launch System este o megarachetă dezvoltată în prezent de NASA, pe baza unui plan anunțat pentru prima dată în 2011. Ar urma să fie principalul vehicul de lansare pentru viitoarele misiuni Artemis ale NASA, care își propune să readucă oamenii pe Lună, precum și în alte proiecte de explorare a spațiului, inclusiv Marte.

Prima partea a misiunii, Artemis I, ar urma să fie lansată fără oameni la bord în noiembrie 2021, ca pregătire pentru cea cu oameni, care ar urma să aibă loc în 2024.

Săptămâna trecută, NASA a testat la scară largă propulsoarele rachetei Space Launch System (SLS).

Vă recomandăm să citiți și:

Roscosmos nu va colabora cu NASA pentru programul Artemis

NASA a dezvăluit Convenţiile Artemis. Regulile pe care oamenii trebuie să le respecte în spaţiu

NASA a prezentat racheta care va fi folosită pentru programul Artemis

Programul Artemis ar putea include zboruri anuale

Mihaela STOICA
Mihaela STOICA
Mihaela Stoica a fost redactor-șef Descopera.ro între februarie 2015 - decembrie 2021, iar în prezent este colaborator al site-ului. Absolventă de Istorie, a fost mai întâi profesor. A intrat în presa online în 2006, la agenţia NewsIn. A lucrat apoi în redacţiile Adevărul şi Gândul, ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase