Home » D:News » Japonia va deversa peste 1 milion de tone de apă contaminată de la Fukushima în Oceanul Pacific

Japonia va deversa peste 1 milion de tone de apă contaminată de la Fukushima în Oceanul Pacific

Japonia va deversa peste 1 milion de tone de apă contaminată de la Fukushima în Oceanul Pacific
Sursa foto: Agenția Internațională pentru Energie Atomică (IAEA)
Publicat: 19.10.2020

Guvernul Japoniei ar fi decis să arunce peste 1 milion de tone de apă contaminată de la centrala nucleară Fukushima Daiichi în mare, iar pescarii din regiune susțin că acest demers le-ar distruge industria.

Presa locală a relatat că deversarea apei, care este momentan depozitată în peste 1.000 de tancuri, ar începe cel mai devreme în 2022. Totodată, ar fi nevoie de zeci de ani pentru ca toată apa să fie eliberată în mare.

O decizie oficială ar putea fi luată până la sfârșitul lunii, a transmis agenția de știri Kyodo. Dezbaterea privind apa durează de ani întregi, alte opțiuni fiind evaporarea sau construirea unor tancuri în alte locuri.

O „amenințare serioasă” pentru mediul marin

Cu toate acestea, guvernul a indicat de mult timp că preferă opțiunea deversării apei în Oceanul Pacific, în ciuda opoziției din partea pescarilor locali care spun că va anula anii de care a fost nevoie pentru a restabili reputația industriei pescărești din Japonia, după ce centrala a fost distrusă de un tsunami în martie 2011.

Guvernul a reacționat la aceste afirmații și a spus că va promova produsele de la Fukushima și va discuta cu pescarii care sunt îngrijorați că fructele lor de mare ar putea fi evitate de consumatori după ce apa ajunge în ocean.

De asemenea, nici grupurile de mediu nu sunt de acord cu deversarea apei în ocean, în timp ce Coreea de Sud, care încă mai interzice importul de fructe de mare din regiune, și-a exprimat îngrijorarea în repetate rânduri, susținând că deversarea apei reprezintă o „amenințare serioasă” pentru mediul marin.

Deversarea apei de la Fukushima în ocean, printre cele mai „sigure opțiuni”

O decizie privind soarta apei trebuie luată în curând din cauza spațiului de depozitare tot mai scăzut de la centrala nucleară, iar compania care deține centrala, Tokyo Electric Power (Tepco), estimează că toate tancurile vor fi pline până în vara anului 2022.

1,23 milioane de tone de apă erau depozitate în 1.004 tancuri, iar cantitatea de apă contaminată crește cu 170 de tone în fiecare zi, informează The Guardian.

Experții au sfătuit guvernul la începutul anului că deversarea apei este printre cele mai „sigure opțiuni”. De asemenea, experții au spus că tritiul, un izotop radioactiv al hidrogenului, este dăunător pentru oameni doar în cantități mari, în timp ce Agenția Internațională pentru Energie Atomică a transmis că este posibilă diluarea apei filtrate contaminate cu apă de mare înainte să fie deversată în ocean.

Apa de la Fukushima Daiichi va fi diluată în interiorul centralei înainte să fie deversată, astfel încât va fi de 40 de ori mai puțin concentrate, în timp ce întreg procesul va dura 30 de ani, potrivit publicației Yomiuri Shimbun newspaper.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Dezastrul nuclear de la Fukushima a lăsat în urmă o semnătură distinctivă. Cercetătorii nu se așteptau la asta

Schimbare de paradigmă. Autorităţile japoneze vor să asigure alimentarea regiunii Fukushima cu energie verde

Experţii coreeni au stabilit că deversarea apei de la Fukushima în mare este prea periculoasă

În trei ani, centrala de la Fukushima nu va mai avea spaţiu pentru a stoca apa contaminată

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase