Home » D:News » Dezastrul nuclear de la Fukushima a lăsat în urmă o semnătură distinctivă. Cercetătorii nu se așteptau la asta

Dezastrul nuclear de la Fukushima a lăsat în urmă o semnătură distinctivă. Cercetătorii nu se așteptau la asta

Dezastrul nuclear de la Fukushima a lăsat în urmă o semnătură distinctivă. Cercetătorii nu se așteptau la asta
Sursa foto: Unsplash
Publicat: 06.07.2020

Accidentul nuclear de la Fukushima a lăsat în urmă o semnătură distinctivă în zăpada și gheața din emisfera nordică. Descoperirea a fost explicată într-un nou studiu publicat în Environmental Research Letters.

Declanșat de cutremurul Tōhoku și de un tsunami pe coasta Japoniei la data de 11 martie 2011, dezastrul nuclear de la Fukushima a rezultat în scurgerea de material radioactiv în atmosferă, ocean și pământ, timp de o lună.

Feiteng Wang de la stația glaciologică Tian Shan din Lanzhou, China, și colegii săi au colectat mostre de zăpadă din 2011 și 2018 de la mai mulți ghețari din nord-vestul Chinei. Cercetătorii au acoperit o distanță de peste 2.000 de kilometri pentru a extrage mostrele.

Dezastrul nuclear de la Fukushima s-a întipărit în ghețari

Oamenii de știință se așteptau ca semnătura dezastrului de la Fukushima să dispară până în 2018, însă, spre surprinderea lor, procesul de îngheţ-dezgheţ a făcut ca semnătura să fie și mai concentrată, astfel că a fost creat un strat rezistent și de lungă durată în gheață.

Multe alte straturi din ultimii 50 de ani, precum și de la dezastrul nuclear de la Cernobîl, s-au topit în timpul ultimelor evenimente de încălzire globală. Așadar, oamenilor le de știință le este mai dificil să dateze straturile superioare ale ghețarilor, scrie The Guardian.

„Astfel de straturi sunt cruciale și esențiale pentru povestea ghețarilor. Stratul Fukushima va fi extrem de folositor pentru datarea gheții peste unul sau două decenii atunci când zăpada se va transforma în gheață”, a spus Jing Ming, unul dintre cercetătorii care au participat la studiu.

Vă mai recomandăm să citiți și:

Schimbare de paradigmă. Autorităţile japoneze vor să asigure alimentarea regiunii Fukushima cu energie verde

Cernobîl şi Fukushima. Care dintre ele a fost cel mai mare dezastru nuclear?

În trei ani, centrala de la Fukushima nu va mai avea spaţiu pentru a stoca apa contaminată

Guvernul japonez ia în considerare deversarea apei contaminate de la centrala Fukushima în ocean

Ioana Scholler
Ioana Scholler
Ioana s-a alăturat echipei DESCOPERĂ.ro în 2020, fiind atrasă de subiecte ce țin de știință, istorie și natură. Ioana și-a finalizat studiile de licență în Manchester, Marea Britanie, acolo unde a studiat Jurnalism Multimedia, și studiile de masterat în Media, Comunicare Publică și ... citește mai mult
Urmărește DESCOPERĂ.ro pe
Google News și Google Showcase